Danko szerint semmi értelme annak, ahogy Čaputová reagált Lukasenko meghívására

Andrej Danko (SNS), a parlament szerint teljesen felesleges volt az, ahogy Zuzana Čaputová államfő reagált, amikor megtudta, hogy a fehérorosz elnök meghívást kapott Szlovákiába.

Danko szerint semmi értelme annak, ahogy Čaputová reagált Lukasenko meghívására
Fotó: TASR (archív)

A házelnök a TA3 vasárnapi politikai műsorában ismét hangsúlyozta, a fehéroroszok hivatalos képviseletének joga van ott lenni a szlovák nemzeti felkelés 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Besztercebányán.

Mint ismert, Andrej Danko fehéroroszországi látogatása során meghívta Szlovákiába a fehérorosz diktátort, Alexander Lukasenkót a szlovák nemzeti felkelés 75. évfordulója alkalmából tartandó ünnepségre – úgy, hogy erről sem a külügy, sem az államfő nem tudott. Čaputová éppen ezért a napokban értesítette a fehérorosz elnököt, hogy a meghívás, amelyet Andrej Danko intézett hozzá, nem elnöki szintű.

Danko azonban továbbra is kitartott a fehérorosz elnök meghívása mellett. Elmondása szerint Lukasenko nem hivatalos látogatásra érkezne Szlovákiába, és amennyiben elfogadná a meghívást, Danko személyes vendégeként fogadná őt.

Danko azt állítja, személyesen is megkérte Čaputovát, hogy ne szelektálja az ünnepségre meghívott vendégek névsorát.

A parlament elnöke egyúttal arról is meg van győződve, hogy Miroslav Lajčák (Smer-jelölt) nem mondott igazat, amikor arról beszélt, hogy nem tudott Lukasenko meghívásáról. Danko szerint ugyanis erről a fehéroroszországi szlovák nagykövet is tudott, akinek tájékoztatnia kellett erről a külügyminisztert.

Pellegrini sem hívta volna meg Lukasenkót

Peter Pellegrini kormányfő a TA3 műsorában arról beszélt, hogy ő sem hívta volna meg a fehérorosz elnököt Szlovákiába.

„Nincs miről beszélünk, hiszen ez már megoldódott, azóta a fehérorosz fél is jelezte, hogy a körülményekre való tekintettel nem kíván Szlovákiába jönni” – nyilatkozta Pellegrini, és megjegyezte, a jövőben jobban oda kell figyelni az egyes meghívásokra.


(TASR/para)