Danko szerint a sztrájkoló tanárok nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora összeget kérnek

2016. október 3. - 12:56 | Belföld

Andrej Danko házelnök szerint azoknak a tüntetőknek, akik azt szeretnék, hogy a tanárok fizetését idén több mint 100 euróval emeljék, fogalmuk sincs róla, hogy mit beszélnek. Az SNS elnöke szerint ezt lehetetlen megvalósítani, ugyanis az államnak ez egyik napról a másikra félmilliárd eurós kiadást jelentene.

A Szlovák Tanárok Kezdeményezését (ISU), amely szeptembertől sztrájkba lépett, Danko viszonylag ismeretlen szervezetnek nevezte. „Nincs teljes áttekintésük az összegekről és módszerekről, ezért nem helyénvaló, hogy sztrájkoljanak, valamint hogy felhasználják a gyerekeket a saját céljaik elérésére” - nyilatkozta Danko.

Az ISU által kezdeményezett sztrájk Dankót, mint szülőt is megérintette, és megpróbálta megérteni a követelések ésszerűségét. Véleménye szerint a sztrájk nem megoldás a problémára, azt azonban elismerte, hogy valami rosszul működhet, ha a tanárok ezt az utat választották. „Kijelentem, hogy a koalíció kormányzása alatt jelentősen növelni fogjuk a tárok bérét, azonban gondolni kell más hivatásokra is” - tette hozzá Danko.

A házelnök szerint a tanárok elégedettek lehetnének, ugyanis azon kevés hivatás közé tartozhatnak, amelyeknek garantált a jelentős béremelés. Danko elmondta, hogy a tanárok fizetését a következő években összesen 26 százalékkal fogják emelni, emellett szeptemberben már megtörtént az első 6 százalékos emelés.

A sztrájkoló tanárok azt szeretnék, hogy a fizetésüket idén 140 euróval emeljék, 2017 elejétől pedig további 90 euróval gyarapodjon a bérük.

TASR/para