Danko-színház arról, hogyan gyújtja ránk a házat a hülyegyerek egyetlen gyufával, ha nem figyelünk a parlament elnökére

Ardamica Zorán | 2018. október 25. - 14:18 | Vélemény

Danko kapitánydoktor, aki nemcsak a Szlovák Nemzeti Párt elnöke, hanem jelenleg két másik párt, saját megfogalmazásuk szerint két demokratikus párt támogatásával a parlament elnöke is, kijelentette, hogy kemény állami centralizmust kíván bevezetni és korlátozni akarja a médiát.

Danko-színház arról, hogyan gyújtja ránk a házat a hülyegyerek egyetlen gyufával, ha nem figyelünk a parlament elnökére
Fotó: TASR

Na most: nem igaz, hogy nem tudtuk. Tudtuk, bakker, egyértelmű volt mindig. Csak másodrendű kérdésként nem foglalkoztunk vele. Még a Smer sem, de még a Híd sem. Most sem teszik. Pedig most már minimum illene egyet rúgni ebbe a perszónába, aki kezd önjáróvá válni, és pont azt szeretné bevezetni, amibe a Smer és a Híd is belebukna.

Dankót mindenki egy jelenleg megkerülhetetlen (szükséges rossz, aki szavazatokat garantál) félkegyelműnek tartja, csakhogy időnként vannak kellemetlen húzásai. Nem egyszer fenyegette a koalíciót és varázsolt ráncokat kollégái homlokára.

Azzal, hogy most kimondta a neveket: Orbán és Kaczyński, teljesen egyértelművé tette, mely politikai identitást érzi magáénak. Ráadásul az önkormányzati választások előtt tette. És akkor most álljon ki a Híd és a Smer, mondja, hogy totál baromság Szlovákiában előhozakodni (még egy Smer-féle, valóban államcentralista, de az intézményrendszert mégsem ledaráló, hanem az egyszerűség kedvéért inkább korrumpáló pártnak is sok ez). És aztán a két illiberális führer szimpatizánsainak szavazatait simán veszítse el helyi szinten… Ugyan már… Tehát Danko ezt most büntetlenül megteheti. (Hacsak végre egy okosabb smeres vagy hidas le nem pakolná végre a rigorózus dolgozatát az asztalra egy kiadós szakmai elemzéssel… - valahol, valakinek a szekrényében az a disszertáció tutibiztos, hogy megvan és a megfelelő pillanatot várja.)

Azaz nem egészen büntetlenül, mert ismét hülyének nézetteti magát, csakhogy akik annak nézik, úgysem szavaztak volna rá és embereire. Az viszont baj, ha minimum a helyhatósági választások után nem náspángolják el a nemzet potenciális viktátorát, hiszen hosszabb távon vállalhatatlan, amit művel, sőt káros. Én tudom, hogy jelentősebb gondok vannak most az alkotmánybíróság körül, mintsem valaki a haza bölcsével legyen elfoglalva, de: de.

Káros volt már ez az üdülésihozzájárulás-cirkusz is (és ez most csak illusztráció), mert összeugrasztja az embereket és gondokat okoz egy csomó vállalkozónak és intézménynek, miközben szándéka ellenére nem fogja növelni a hazai turizmust. Mert ahhoz kitömött zsebű turista kellene elsősorban és persze a turisztikai kínálat színvonalának és konkurenciaképességének növelése, nem pedig egy olyan rendszer, ahol pl. a kisebb iskola tanárai max. mosolyt kaphatnak, a nagy iskola tanárai pedig pénzt (vagy csak ígéretet, mert pénz ugyan honnan lenne erre…) - ebből csak baj lehet. Nagyon káros az örökre elmerülő, de erős, vagy pedig úszó, de szétlőhető harckocsik (minek?) körüli biznisz hallgatólagos támogatása a koalíciós partnerek részéről.

És mondhat Danko bármilyen kapitális (akarom mondani nemzetice szociális) hülyeséget, a legnagyobb övön alulit azzal adta magának a koalíció, hogy rábízták az SNS-re az iskolaügyet. Még pár év, és se a Smernek (nem baj…), se a Hídnak nem lesz elég választója.

Egyrészt mert elmenekül melegebb és jobban fizetett éghajlatok felé, másrészt azért, mert elhülyülünk. Nincs mese, nem szabad tovább fékezni a komplex oktatási reformot. Márpedig, ha egy SNS csak messziről is szagolgathatja azt, akkor nem lesz olyasmi, hogy komplex oktatási reform. Ezt onnan tudjuk, hogy most sincs: Dankóéké a tárca, botrányt botrány követ.

Most képzeld el, hogy egy orbáni csavarral azt teszik a romokkal, amit Magyarország tett… Konyec.

Nem érdemes röhögni, az én generációmban huszonöt-harminc éve tépjük a pofánkat egy jól finanszírozott felszabadulásért annyi eredménnyel, hogy akik minket lehurrognak a sajtóban vagy a fészbukon, azok a következő posztjukban az emberi hülyeséget és műveletlenséget pellengérezik ki, mondván milyen tunyák, debilek és jellemtelenek már a mai fiatalok… Hát milyenek legyenek? Erre tanítja őket a társadalom és a társadalom iskolái. (Ismét csak tisztelet a kivételeknek, a normális pedagógusoknak, de a végtelenségig nem lehet ezt az ő vállukra rakni.)

A tanulság:

ha megengedjük Dankonak, hogy büntetlenül okádja a butaságait és buzdítson a demokrácia lebontására, akkor ne csodálkozzunk, ha a terveiből előbb-utóbb kisebb-nagyobb részletek valóra válnak.

Ennyi kell a lavina elindulásához. Ez amolyan tanítói megérzés: eljött a pont, amikor a gyerekkel kezdeni kell valamit, mielőtt bajt okoz.

El kell venni tőle a gyufát, mert nem csupán a saját kis kacsóját égeti meg, hanem lángba borítja egész környezetét.

Címkék: Andrej Danko