Danko teljesen kiakadt Cséfalvay miatt: "Egyszer úgyis kilépsz a koalícióból!"

Amennyiben ki akar lépni a koalícióból, lépjen ki - szólította fel a Híd parlamenti képviselőjét, Cséfalvay Katalint a parlament elnöke, Andrej Danko (SNS). Danko azt rója fel Cséfalvaynak, hogy már jó ideje kritizálja a kormánykoalíciót, a koalícióban betöltött tisztségét azonban ellátja.

Danko teljesen kiakadt Cséfalvay miatt: "Egyszer úgyis kilépsz a koalícióból!"
Andrej Danko (Fotó: TASR)

"Ha ki akarsz lépni a koalícióból, lépj ki, egyszer úgyis kilépsz!"

- szólította fel Danko Cséfalvayt, miután a Híd képviselője kritikus hangnemben szólalt fel a parlamentben. Az SNS elnöke hozzátette: Cséfalvay végre valahára észrevehetne már valami jót is a koalícióban. Danko hangsúlyozza: minden oldallal jó viszonyt akar ápolni, ez azonban nem jelenti azt, hogy megváltozna a Szlovák Köztársaság külpolitikai irányultsága.

Cséfalvay Katalin - aki a parlament külügyi bizottságának elnöke - már nem először került konfliktusba az SNS-el, korábban kritikával illette a kormány külpolitikáját, és Andrej Danko Oroszország iránt tanúsított szimpátiáját is. Kedden mint a külügyi bizottság elnöke szólalt fel a parlamentben, és figyelmeztetett arra, hogy nemcsak az ellenzéki pártok, hanem a kormánypártok soraiban is ülnek olyanok, akik megkérdőjelezik Szlovákia NATO- és EU-tagsága iránti elköteleződést.

"Szlovákiában már két évtizede konszenzus övezte az ország külpolitikai irányultságát, erről árulkodtak a közjogi méltóságok deklarációi is. Ennek ellenére elég dinamikusan lesüllyedtünk egy olyan korszakba, ahol az EU- és NATO-tagságunk megkérdőjelezése az egész politikai spektrumra jellemző, azokat a szövetségesi szerepeinket és kollektív biztonságunkat érik támadások, melyek mellett önkéntesen döntöttünk. Ezekre napjainkban olyan bélyegeket ragasztanak, mint annak idején az 1968-as Varsói szerződésből fakadó invázióra"

- jelentette ki a parlamentben Cséfalvay. A konszenzus "szétesése" szerinte azt jelenti, hogy a külpolitikai témák egyre intenzívebben a belpolitikai verseny témáivá válnak.

Cséfalvay Katalin (Fotó: TASR)

"Ennek még önmagában nem kéne kárt okoznia, azonban az étert sajnos szélsőségesek és populisták árasztották el, és az ő koktélukban úgy főznek minket, mint a békát a híres mesében" - véli a Híd parlamenti képviselője, aki szerint a populizmus hullámait már a standard pártok sem restek meglovagolni.

Danko szerint nincs gond

Cséfalvay szavaira reagálva Andrej Danko felhívta a figyelmet a három legfőbb szlovák közjogi méltóság közös, 2017-es deklarációjára, amelyben a parlament elnöke, a kormányfő és az államfő leszögezték: Szlovákia jövőjét a NATO-ban és az EU-ban látják. Danko hangsúlyozta, hogy az ő véleménye ezzel kapcsolatban azóta sem változott. 

Cséfalvay üdvözölte Danko kijelentését, ám hozzáfűzte, hogy ha a házelnök hozzáállása azóta sem változott, akkor nem érti, hogy az SNS miért blokkolta azt a deklarációt, amelynek elfogadását Cséfalvay az EU-tagság 15. évfordulója alkalmából terjesztett a koalíció elé.

"Nem verem szét a koalíciót, egy vagyok az utolsók közül, akik még tiszteletben tartják és védik a kormányprogram külpolitikát illető részét. És nem, nem kívánok lemondani tisztségemről vagy távozni a koalícióból. Nem fogok teret engedni a szélsőségeseknek"

- reagált határozott hangnemben Danko kritikájára Cséfalvay Katalin. 

(TASR/parameter)