Dankóék egyesítik erejüket Tarabáékkal

2023. április 12. - 11:30 | Belföld

Közösen indul a választáson a parlamenten kívüli SNS és a Život - Národná strana (Élet – Nemzeti Párt) – tájékoztatott szerdán a két párt elnöke, Andrej Danko (SNS) és Tomáš Taraba (Život-NS).

Dankóék egyesítik erejüket Tarabáékkal
Fotó: TASR - Pavel Neubauer

Danko azt is közölte, további pártokkal is tárgyalnak, a céljuk egy stabil kormány létrehozása a választás után.

„Ezzel megvalósul a nemzeti, a keresztény és a szociális erők összefogása” – jelentette ki Danko. Hozzátette, Taraba és pártjának tagjai az SNS listáján indulnak, és a helyeket illetően megállapodást kötnek az egyes jelöltekkel. Emellett további pártokkal is tárgyalnak, közlése szerint ezek nem érik el a felmérésekben az 5 százalékos bejutási küszöböt. A közös listával az a céljuk, hogy a szeptemberi választáson ne vesszenek el a nemzeti, keresztény és szociálisan érzékeny választók szavazatai.

Danko egy stabil kormány létrehozásának fontosságát hangsúlyozta, mivel szerinte az elmúlt három évben mély társadalmi és gazdasági válságba került az ország, lebontották az államok és veszélybe került a demokrácia. A stabil kormány Danko szavai szerint reményt ad Szlovákiának a társadalmi változásokra. Az SNS elnöke szerint ha pártja nem jutna be a parlamentbe, nagyon nehéz lenne ilyen kormányt létrehozni.

Taraba kijelentette, nagyra tartja, hogy Danko tisztában van az SNS politikai felelősségével. Leszögezte, nem az a céljuk, hogy Szlovákia kilépjen a nyugati struktúrákból, hanem az ország érdekeit akarják védeni, példaként az állam eladósodását hozta fel. Szerinte a parlamenti választás tétje az, hogy továbbra is olyan politikusok fognak-e kormányozni, akik ártanak az országnak, és csak „ugródeszkának használják a nemzetközi karrierjükhöz”.

Taraba elmondta, a jelöltlistával és a kampányolással kapcsolatban egyéni megállapodásokat kötnek, például Filip Kuffa nagyjából a 20., Štefan Kuffa (mindkettő Život) a 30. lehet a listán. Elmondása szerint nem törekedtek arra, hogy bekerüljenek az első tízbe, a helyek elosztásával azt akarják megmutatni, hogy az összefogás fontosabb.

Danko hozzátette, a jelöltekkel kötött megállapodás csak a kampányra fog vonatkozni, mivel a törvény szerint a megszerzett mandátummal a képviselő maga rendelkezik. Ugyanakkor meggyőződése, hogy a választás után egységes parlamenti frakciót fognak alkotni. A kampány finanszírozásával kapcsolatban azt mondta, a pártnak transzparens számlája van. Azt egyelőre nem árulta el, pontosan mely pártokkal tárgyalnak még, de megjegyezte, az nem titok, hogy egyeztetnek a Národná koalíciával (Nemzeti koalíció) és Miroslav Radačovskýval, a Slovenský patrioti (Szlovák patrióták) vezetőjével.

Taraba elképzelhetőnek tartja, hogy a közös listán szerepeljen Romana Tabák jelenlegi, valamint Martina Šimkovičová volt parlamenti képviselő is. Elárulta, hogy végső soron az SNS elnöke dönt a jelöltlistáról, de a Život is elmondja a véleményét az egyes jelöltekről vagy pártokról. Danko hozzátette, a felsorolt személyek közül még senkivel sem tárgyalt.


(TASR)