Dankóék szerint olyan igazolás kell a Covidon átesetteknek is, mint a beoltottaknak

2021. június 11. - 15:51 | Belföld

A parlamenten kívüli SNS azt követeli, hogy a Covid-19-betegségen átesettek korlátlan ideig érvényes igazolást kapjanak a védettségükről, úgy mint a beoltottak. Az egészségügyi minisztérium válasza szerint ez szigorúan szakmai kérdés, és nem tervez változást.

Dankóék szerint olyan igazolás kell a Covidon átesetteknek is, mint a beoltottaknak
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A betegségen átesett személyek védettségi igazolása jelenleg 180 napig érvényes. Az SNS szerint nem egyformán bírálják el a beoltottakat és azokat az embereket, akik átestek a betegségen, vagyis természetes úton szereztek védettséget. „Meg is lenne a nyájimmunitás, ha összeadnánk a beoltottak és a betegségen átesettek számát. Nagyon könnyen, egy egyszerű vizsgálattal meg lehet állapítani az ellenanyagok jelentétét a szervezetben. Erről megfeledkeznek, egyáltalán nem veszik figyelembe az intézetek és a hivatalok” - közölte Zuzana Škopcová, Andrej Danko SNS-elnök irodavezetője.

Az egészségügyi minisztérium válaszul leszögezte, nem tervez ilyen változást. „Jelenleg 180 napig érvényes a Covid-19-en átesettekre vonatkozó kivétel, és szigorúan szakmai kérdésről van szó” - reagált a tárca sajtóosztálya.


TASR

Címkék: SNS, oltás, koronavírus