Dankóék vakarják a fejüket, abszurd megoldások jöhetnek a parlamentben!

2020. február 19. - 12:31 | Belföld

A képviselői grémium sem talált egyelőre megoldást arra, mit kezdjenek a független képviselók obstrukciójával, akik egyetlen négyzetméternyi terület lefoglalásával lényegében blokkolják a teljes parlamentet. MIroslav Beblavýék (PS/Spolu) azt szeretnék, ha a parlament nem tárgyalna a Smer és az SNS által beterjesztett intézkedésekről.

Dankóék vakarják a fejüket, abszurd megoldások jöhetnek a parlamentben!
Andrej Danko (Fotó: TASR)
Kapcsolódó cikkek:
 
Fico: Bugár megmondta, hogy már nincs velünk (...), csak magának köszönheti, hogy nem jut be a parlamentbe
 
Folytatódik a parlamenti cirkusz: hiába utasította ki Danko Beblavýékat, nem voltak hajlandóak elhagyni az üléstermet (VIDEÓ)

Miután szerdán másodszorra is el kellett halasztani az ülés folytatását, összeült a képviselői testület, hogy megoldást keressenek, de Dušan Jarjabek (Smer-SD) szavai szerint egyelőre nem jutottak előrébb.

"A grémiumon jelenlévő egyetlen párt sem támogatta azt a hat képviselőt, akik akadályozzák a parlamenti tanácskozást" - fogalmazott, azt viszont nem árulta el, mely pártok képviseltették magukat. Hozzátette, keresik a technikai megoldást, hogy az ülést folytathassák csütörtökön.

Peter Pčolinský (Sme rodina) szerint pillanatnyilag nincsen jogi vagy törvényi megoldása a kialakult helyzetnek, tehát az obstrukciót nem tudják ilyen módon feloldani. Emlékeztetett ugyanis arra, hogy Szlovákiában nincs parlamenti őrség, amely adott esetben kivezethetné az ülést megzavaró képviselőket.

Pčolinský elmondta, hogy Dankónak még lesz egy találkozója szerdán, és azon is keresni fogják a megoldást. Szavai szerint elképzelhető, hogy Danko megszavaztat valamit a parlamenttel, például azt, hogy a közjogi méltóságok védelmét ellátó hivatal lépjen közbe.

Ugyanakkor azt is egy megoldásnak tartják, hogy létrehoznak a tanácsteremben még egy szószéket. "A tárgyalási rend említi, hogy a tanácskozást a szószékről vezetik, az viszont sehol nincs definiálva, hogy melyikről" - figyelmeztetett, hozzátéve, hogy ugyanakkor bármilyen helyet lehet blokkolni.

(TASR)