Dankónak böki a csőrét a Globsec, de Lajčák helyre tette

2019. június 12. - 12:37 | Belföld

A Globsec egy nemzetközi biztonság- és geopolitikai konferencia, melynek Pozsony ad otthont. Az elmúlt hétvégén megvalósult rendezvényen mintegy 150-en szólaltak fel a világ minden tájáról.

Dankónak böki a csőrét a Globsec, de Lajčák helyre tette
Andrej Danko - Archív felvétel

Andrej Danko, az SNS és a parlament elnöke viszont a hétvégén a TA3 műsorában azt találta mondani, hogy "mindenekelőtt a magánszektornak kellene finanszíroznia, nem pedig Miroslav Lajčáknak állami pénzből."

A külügyminisztérium viszont ezt visszautasítja és emlékeztet, hogy a konferencia költségeinek 15-20%-ával járulnak hozzá annak megvalósításához. Emellett megjegyzik, a konferencián magas szinten képviselik magukat az egyes államok és nemzetközi szervezetek, és ezáltal Pozsony renoméját is javítják.

"A Globsec egy nemzetközileg elismert konferencia, amely minden kétséget kizáróan hozzájárult Szlovákia pozitív külpolitikai imázsához globális szinten, egyszersmind javítja nemzetközi pozícióját. A minisztérium büszke partnere a rendezvénynek immár 14 éve, és örül annak, hogy itt rendeznek. Egyetlen szomszédos ország rendelkezésére sem áll effajta eszköz ezen a téren" - húzták alá.

Azt is leszögezték, hogy idén azért is különleges ez a konferencia Szlovákia számára, mert az ország idén tölti be a V4, az EBESZ és az OECD elnöki tisztségét, 15 éve tagja az EU-nak és a NATO-nak, és 30 év telt el a bársonyos forradalom óta.

(SME)