Dankónak példát kell mutatnia, de a koalíciós partnerei nem diktálnak - villáminterjú Bugár Bélával

2018. november 17. - 16:37 | Belföld

Hetek óta foglalkoztatja a közvéleményt Andrej Danko összeollózott kisdoktori disszertációjának botránya. Az ellenzéki pártok már gyűjtik az aláírásokat, hogy a parlament elé vigyék az ügyet és távozásra bírják a törvényhozás SNS-es elnökét. A portálunk ennek kapcsán kérdezte a Híd vezetőjét, miként látja a koalíciós partnerének helyzetét.

Dankónak példát kell mutatnia, de a koalíciós partnerei nem diktálnak - villáminterjú Bugár Bélával
Fotó: Paraméter

Mit tenne ön Andrej Danko helyében?

Nem vagyok a helyében. Ettől még tudom, mit csinálnék. Egy biztos, én a pártomat védeném, és ebből sok mindenre lehet következtetni.

Pártját úgy tudná óvni, hogy ha...

Persze hogy!

...ha távozna a pozíciójából. Vagy pedig a mandátumától is búcsút venne?

Ez nem arról szól. Én nem akarok senkit bántani, de ha most elkezdenénk vizsgálni azokat, akik a legvehemensebben kritizálnak, lehet, hogy ugyanaz derülne ki róluk. És ez az egyetemek hibája. Az viszont igaz, hogy Andrej Danko a második legmagasabb közjogi méltóság. Ezért neki példát kell mutatnia. Neki kell döntenie. De ha valaki azt gondolta, hogy ezen bukik a kormány, ez nem igaz. Ez butaság.

Ha Danko marad a tisztségében, azt a Híd lenyelné?

Mi köze ennek a Hídhoz?

Az SNS mégiscsak a koalíciós partnere...

Mindenki saját magáért felel.

A politikai kultúrát talán előbbre vinné...

Ezt az újságírók gondolják így. Hogy eszerint kellene működnie a politikai kultúrának. Ez viszont nem úgy működik. A koalíciós partnernek sohasem diktálnak. Sem most, sem Mikuláš Dzurinda alatt vagy Iveta Radičová idején. Koalíción belül az adott párt dönt. És végső soron a választópolgárok fognak határozni arról, hogy az adott tömörülés képviselőinek lépéseit elfogadják-e vagy sem.

(sárp)