Dankót sztárolják Moszkvában Putyinék, ő az egyetlen EU-s házelnök a „parlamenti fórumon“

2018. június 4. - 14:03 | Belföld

Andrej Danko (SNS), a szlovák parlament elnöke hétfőn részt vesz a parlamentarizmus fejlődéséről szóló nemzetközi fórumon Moszkvában. A fórumon, melyet az orosz Állami Duma elnöke, Vjacseszlav Vologyin kezdeményezett, Danko Vologyinnal, Szergej Lavrov külügyminiszterrel és Pjotr Tolsztoj alelnökkel együtt nyitóbeszédet mond.

Dankót sztárolják Moszkvában Putyinék, ő az egyetlen EU-s házelnök a „parlamenti fórumon“
Fotó: TASR

Az esemény fő témái a szervezők tájékoztatása szerint a terrorizmus elleni harc, a migrációval összefüggésben jelentkező problémák, a sajtószabadság, a digitalizáció és a kibernetikai biztonság lesznek.

Danko elmondta: a nemzetközi fórumon a világ csaknem száz állama képviselteti magát, és több mint húsz házelnök lesz jelen. Az EU tagállamai közül csak Szlovákia küldi a parlament elnökét a találkozóra. „Annál nagyobb a megtiszteltetés, hogy a bevezetőben az orosz tisztviselők után egyedül Szlovákia kap lehetőséget arra, hogy üdvözölje a résztvevőket” – hangsúlyozta Danko. Úgy véli, Oroszország számára Szlovákia egy „fontos híd az Európai Unióba.” A bírálóknak a házelnök Moszkvából azt üzente, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Bécsbe látogat. „Azt kívánom, bárcsak ellátogatna Pozsonyba (Bratislava) is” – mondta Danko, hozzátéve: erre csak a legközelebbi választások után van esély.

A parlament elnöke ismételten bírálta Arkadij Babcsenko orosz újságírónak az ukrán titkosszolgálat által megrendezett meggyilkolását, amely véleménye szerint még inkább elmérgesítette az orosz-ukrán viszonyt. Hangsúlyozta: Szlovákia arra törekszik, hogy enyhítse a feszültséget a két ország között.

tasr/para