Darabokra szedi a parlament Danko szakdolgozatát. A házelnök leváltása a cél

2018. november 21. - 10:12 | Belföld

A lovak közé csapott a törvényhozás, és belevágott Andrej Danko házelnök szakdolgozati botrányának megtárgyalásába, egyszersmind a parlament elnökének leváltási kísérletébe.

Darabokra szedi a parlament Danko szakdolgozatát. A házelnök leváltása a cél
Fotó: Paraméter

Már ez előrelépés, hogy megkezdődhetett a kérdés megvitatása, mivel vagy két hete az ugyanebben a témában összehívott programot túl kevés képviselő támogatta, így az akkor elmaradt. Most viszont 95 szavazattal döntöttek arról, hogy a képviselők foglalkoznak Danko ügyével.

A témát az ellenzéki Lucia Ďuriš Nicholsonová vezette fel, aki szerint a házelnök nem ismeri el a hibáját, ezért kell foglalkozni a kérdéssel. Az SaS-es politikus úgy véli, szégyent érez az ember, hogy egy ilyen személy irányítja a szlovák parlamentet, akik mindenkire szégyent hoz, külföldön is. "Tudjuk mennyire Judr Danko úr", ..."politikai partnereit zsarolja az SNS-es politikus, hogy a botránya ellenére álljanak be mögé".

Nicholsonovát követően Danko kapott szót, aki kirohanást intézett a botrányát kipattintó DenníkN ellen. "Elég önöknek egy cikk, hogy ilyeneket mondjanak. Ez a lap kitalál ügyeket, a médium mögött pedig oligarchák állnak." A nemzetiek vezető politikusa elismerte, a kisdoktori értekezése nem tudományos disszertáció, ezért "az én munkám se tudományos igényű." Érzelmektől fűtött beszédében nekiment Richard Sulíknak is, azt állítva, hogy az ellenzéki SaS vezetője szakdolgozatával sincs minden rendben, de ettől még nem fogja csalónak hívni politikai ellenfelét. Megjegyezte, a kérdést miatt ezt a kormányt nem fogja szétverni, a honatyák szabad kezet kapnak a végső szavazáskor. Danko azzal zárta felszólalását, az a lényeges számára, hogy alaposan felkészüljön a 2020-as választásokra, megteszek mindent, hogy a hatalomért reszketők ne erősödjenek meg.

Nicholsonová viszontválaszában emlékeztetett arra, hogy már két hónapja fut ez a történet, de Danko képtelen tételesen cáfolni az ellene felhozott vádakat. Beszéde közben a képviselőasszony egy e-mailről is beszámolt, amit abban a pillanatban kapott a parlament balkonján helyet foglaló párttársától, Sulíktól. "Most küldte el Richard Sulík a szakdolgozatát, én meg küldöm Dankónak, hogy nyugodtan olvassa el, az SaS elnökének munkájával kapcsolatban nincsenek nyitott kérdések."

A parlamenti vitába legalább 12-en jelentkeztek be, és ha a téma tárgyalása elhúzódna, arról döntöttek a honatyák, hogy 19:00 óra után is folytatják a tárgyalást.

Andrej Danko már kedden jelezte, bármilyen döntésre felkészült a rendkívüli ülésen, amelyet az ellenzék a leváltása ügyében hívott össze. Korábban elmondta azt is, hogy megrendült a bizalom a koalíción belül, így pedig lehetetlen irányítani.

A Híd támogatja az ülést, de egyelőre nem foglalt állást. Bugár pártja szerint Dankónak személyes döntést kellene hoznia. Az SNS, amely kiáll Danko mellett, emiatt a kijelentés miatt kritizálta a pártot. Bugár beismerte, hogy a két párt között feszült a helyzet, de előrehozott választásokról szerinte szó sem lehet.

(sárp)