Deadpool 2: Friss húst aprítottak a csimicsangába!

Két évvel ezelőtt kaszaboló üstökösként robbant be a filmes világba a Deadpool első része, és meg kell hagyni, nagyobbat szólt, mint gondoltuk volna. A becsületes hősök sorából kilógó piros hacukás figura akkor sokak szimpátiáját nyerte el. Most újra eljött, hogy friss húst daráljon a csimicsangába. Megnéztük a Deadpool 2 című filmet!

Deadpool 2: Friss húst aprítottak a csimicsangába!
Fotó: 20th Century Fox

Alig telt el néhány hét a Bosszúállók: Végtelen háború premiere óta, máris újabb Marvel-hősök díszeleghettek a mozivásznon. A Thanos elleni kilátástalannak tűnő harcot követően ezúttal finomságokat nem tűrő, igazi vérfürdőt kaptunk. Figyelem, spoilerveszély!

Az első rész rendkívül szerethető volt, sok vidám, izgalmas és látványos pillanattal bővelkedett, így okkal lehettek fenntartásaink, hogy David Leitch képes lesz-e megugrani az előzőleg magasra tett lécet. A látottak alapján elmondható, hogy a rendező csont nélkül átsuhant felette.

Már az alaptörténet ötletesre sikeredett: Deadpool egy szörnyű tragédiát követően meg akarja magát ölni, amikor az X-Meneknek köszönhetően megismerkedik egy fiúval, akit a jövőből érkező Kábel mindenáron el akar intézni. Az előzetesek alapján azon tűnődhettünk, hogy ezúttal ki lesz az aktuális főgonosz – erre végül a történet váratlan alakulását követően választ is kaptunk.

Már a film elejétől brutalitástól nem mentes akcióban van részünk, amit szórakoztató, gyakran alpári humorral fűszereznek. Míg az első rész alapstílusát olykor romantikus elemekkel egészítették ki, addig az új epizódban nem voltak szokatlanok a drámai jelenetek. Arra azonban gondosan ügyeltek a készítők, hogy ne forduljanak át a ló másik oldalára: amikor már egy-egy jelenetnél úgy éreznénk, hogy kezdünk elkanyarodni attól, amit valójában látni szeretnénk, akkor egy jól irányzott (olykor morbid) beszólás máris visszazökkent.

Külön köszönet, hogy az első rész varázsa a másodikra sem szállt el: a főhőstől folyamatosan kapjuk a kiszólásokat, a popkulturális és képregényes utalásokat, amelyek során nemcsak a konkurens DC-t oltják, de magát a Marvelt sem kímélik.

A film egész játékideje alatt a család témaköre hever a boncolóasztalon: sajátos módon próbálja megértetni, hogy álljon bármilyen furcsa tagokból, a család erős köteléket alkot.

A két évvel ezelőtti részhez képest ezúttal már lényegesen több Marvel-karaktert sorakoztattak fel. Bár néhányuknak csupán epizódszerep jutott, mégsem érezzük úgy, hogy a stúdió fölöslegesen pocsékolta volna el őket. A rájuk épített (fekete) humorú jelenetek szinte beleégtek a retinánkba.

Ryan Reynolds ezúttal is zseniális volt, láthatólag lubickolt a szerepében. A filmben állandóak voltak a beszólogatások, a cikizések, és ebből ezúttal sem maradhatott ki a színész – ez főként a stáblista utáni jelenetekben csúcsosodik ki. A Marvel-fanok jól tudják, hogy a filmek végén bónuszjelenetek várhatók, ezért nem érdemes elsietni a moziteremből. Aki nem várja meg a Deadpool 2 végén bejátszott jeleneteket, az garantáltan könnyfakasztó nevetéstől fosztja meg magát.

Zazie Beetz egyszerre volt bájos és vagány Dominóként. Bár egyesek szerint a mázli nem szupererő, a rá épített jelenetek rendkívül kreatívra és látványosra sikeredtek. Josh Brolin néhány hete még Thanosként harcolt azért, hogy rendet teremtsen az univerzumban, most pedig már marcona szuperkatonaként tért vissza. Keresve sem találhattak volna jobb színészt Kábel megszemélyesítésére.

A Kábel által üldözött tinédzsert, Russellt Julien Dennison alakította. A látottak alapján nagy jövő áll a srác előtt: a haraggal és fájdalommal telített karaktere üde, de olykor sajnálatraméltó foltja volt a filmnek.

Viszont arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a filmben olyan nagyágyúk is felbukkantak, mint a Feláldozhatók filmekből ismert Terry Crews, az Az horrorisztikus bohóca, Bill Skarsgård, vagy a pár pillanatra feltűnő Brad Pitt.

Akinek a gyomra beveszi a morbid, fekete humort, az garantáltan jól fog szórakozni a filmen. A váratlan, meglepő húzásoknak köszönhetően a Deadpool 2 nem került be az „egy a sok közül“ kategóriába – poénjait és ütős szituációit még sokáig emlegetni fogjuk.

tt/para