December 13-án folytatódik Pavol Rusko pere

2019. szeptember 20. - 17:31 | Belföld

A Pozsony II Járásbíróság december 13-ra napolta el a tárgyalást Pavol Rusko a Markíza televízió volt igazgatója és volt gazdasági miniszter ügyében, aki ellen az egykori üzlettársa, Sylvia-Klaus Volzová meggyilkolásának megrendelése miatt emeltek vádat.

December 13-án folytatódik Pavol Rusko pere
Fotó: TASR/Jakub Kotian

A pénteki tárgyalás öt órás volt. Sylvia-Klaus Volzová tanúvallomásának meghallgatása után a vádlottak egymás vallomásaira reagáltak. Pavol Rusko mellett az ügy további vádlottjai Mikuláš Černák besztercebányai maffiavezér, utóbbi volt társa, Miloš Kaštan és Róbert „Kýbel” Lališ, a pozsonyi Sýkora-klán életfogytiglanra ítélt főnöke.

„Róbert Lališ vallomását célzatosnak tartom, hiszen ugyanazok az ügyvédei, akik Pavol Rusko és Marian Kočner urakat is védik. Pavol Rusko vallomása szintén célzatos, ehhez joga van. Meg kellett szoknom a kirohanásait. Bízom benne, hogy az igazság őt is utoléri, meglátogat majd az újvároskai (Leopoldov) börtönben, és kivehetem majd a részemet a reszocializálásából”

– mondta Mikuláš Černák.

„Véleményem szerint ostobaság az egész, soha nem történt meg. Mikuláš Černák teátrálisan kért bocsánatot Volzová asszonytól”

– jegyezte meg Róbert Lališ.

Miloš Kaštan és Mikuláš Černák vallomásaira utalva, melyek szerinte „megrendelt hazugságokat” tartalmaztak. Mikuláš Černákot ismét felszólította, hogy együtt vessék alá magukat hazugságvizsgálatnak.

„Úgy vélem, a vallomásaik teljes mértékben valótlanok voltak. Bebizonyítjuk az igazunkat, nem csupán tanúvallomások által, hanem okirati bizonyítékok felhasználásával is”

– tette hozzá Pavol Rusko.

Pénteken tanúként hallgatta meg a bíróság a sértettet, Sylvia-Klaus Volzovát. December 13-ára további tanúkat idéznek be.

Az ügyben az első tárgyalásra idén májusban került sor. Kýbel és Pavol Rusko tagadják, hogy közük lenne a gyilkosság előkészítéséhez. Mikuláš Černák és Miloš Kaštan ugyanakkor beismerték tettüket.

A rendőrség az életfogytiglanra ítélt Mikuláš Černák vallomása alapján kezdte vizsgálni az ügyet. A maffiavezér azt állította, hogy Pavol Rusko 1997 őszén megrendelte Volzová meggyilkolását, és ezért 20-40 millió korona jutalmat ajánlott fel.

TASR