December 24-én jelenik meg a The Beatles-életmű a streaming-felületeken

2015. december 23. - 14:18 | Kultúra

Lemezipari források megerősítették: karácsony este minden nagy streaming-szolgáltatóhoz felkerül a Beatles-életmű – idézi a Billboardot a hvg.hu.

Hosszú idő után véget érhet egy végtelennek tűnő huzavona: felkerülhet a Beatles-életmű a streaming-oldalakra. Az amerikai magazin, a Billboard által idézett zeneipari források szerint a Beatles katalógusa december 24-én már elérhető lesz a legnagyobb streaming felületeken – olyanokon, mint a Spotify, az Apple Music, a Google Play és a Tidal. A Spotify már értesítést is küldött a prémium, tehát a szolgáltatásért fizető felhasználóinak a nagy hírről. A Billboard információi szerint a Beatles-csomag akár a Spotify ingyenes szekciójában is elérhető lesz.

Az Universal Music az idei év eleje óta tárgyal a szolgáltatókkal, s a megállapodást állítólag szeptember közepén kötötték meg.

A Beatles és az új digitális platformok története egyébként meglehetősen zaklatott: hat évbe telt például, hogy a Beatles-katalógus megjelenjen az iTunes-on – hogy aztán a megjelenés első hetében 2 millió dalt vásároljanak a rajongók.

Érdemes megjegyezni, hogy ez volt az az év, amikor a streaming-szolgáltatásokból származó zeneipari bevételek felülmúlták a letöltésekből származó bevételeket. Ahogyan az idei évben több alkalommal is témát szolgáltatott a streaming-szolgálatások és a művészek viszonya: elég, ha csak a júniusban indult Apple Musicról, az egyik legfontosabb kortárs popsztár,Taylor Swift és az Apple Music csörtéjéről, vagy a legutolsó esetről beszélünk, amikor Adele kijelentette, hogy lemezét egyelőre nem bocsájtja a streaming-szolgáltatók rendelkezésére.

hvg.hu

Címkék: The Beatles