Decemberben átadják a D1-es autópálya Budamér és Magyarbőd közötti szakaszát

2019. november 26. - 12:58 | Régió

Hamarosan fefejeződik a D1-es autópálya Budamér (Budimír) és Magyarbőd (Bidovce) közötti szakaszának építése, a gépjárművezetők december második felétől használhatják. „Folyamatban van a munka befejezése, az átvételi eljárás és a szakasz átadásának előkészületei. December 16-ra tervezzük az útszakasz megnyitását" – tájékoztatta a TASR-t Michaela Michalova, a Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) szóvivője.

Decemberben átadják a D1-es autópálya Budamér és Magyarbőd közötti szakaszát

A Kassai körgyűrű 14,4 kilométeres szakasza körülbelül 14 perccel rövidíti le az utazás időtartamát. Az építkezés 2016 novemberében kezdődött, és a tervek szerint zajlott. A beruházás 23 hídszerkezetet és három kereszteződést foglal magában Budamér, Kassaolcsvár (Košické Oľšany) és Magyarbőd környékén, és része az R2/R4 gyorsforgalmi út egy kilométer hosszú szakasza is a rási (Hrašovík) kereszteződésnél. A projektet az európai alapokból és az állami költségvetésből finanszírozzák, a kivitelező a Skanska SK, a beruházás értéke forgalmi adó nélkül 197,4 millió euró (adóval 236,9 millió euró).

Budamérnél az út a D1-es autópályához kapcsolódik, Kassaolcsvárnál pedig a Saca városrész felé vezető, épülő R2-eshez. Ennek a szakasznak az építése két részre oszlik. A hosszabb, 14 kilométeres szakasz közvetlenül kapcsolódik a D1-es Budamér-Magyarbőd szakaszához, erre az NDS tavaly év végén kihirdette meg a versenypályázatot. Hét pályázat érkezett be, amelyben 14 építőipari vállalkozás vett részt. Az NDS jelenleg értékeli az ajánlatokat. „Az NDS igyekszik mielőbb lezárni a pályázati eljárást. Remélhetőleg 2020 utolsó negyedévében elkezdődhet az építkezés“- mondta Michalová.

A következő, sacai szakasz kivitelezésére a jövő évben hirdeti meg a versenytályázatot az autópálya-társaság.


(TASR)