Decemberben jóval több haláleset történt Szlovákiában, mint egy hónappal korábban

2023. január 26. - 09:34 | Belföld

Az általános többlethalálozási arány decemberben megközelítette a 20 százalékot, ez 2022-ben a második legmagasabb – közölte csütörtökön a szlovák Statisztikai Hivatal.

Decemberben jóval több haláleset történt Szlovákiában, mint egy hónappal korábban
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az előző hónapokhoz képest magasabb arányt elsősorban a szív- és érrendszeri, valamint a légzőrendszeri betegségek miatti halálozások számának növekedése okozta.

Decemberben 93 személy halálát okozta a Covid-19, így ez már csak a nyolcadik leggyakoribb halálok volt.

2022 utolsó hónapjában több mint 5400 személy halt meg Szlovákiában, ami március és január után a harmadik legtöbb haláleset az elmúlt 12 hónapban.

A halálozások összesített száma 17,8 százalékkal haladta meg a járvány kitörése előtti, 2015 és 2019 közötti időszak azonos hónapjának átlagát. Ehhez képest novemberben csaknem 4400-an haltak meg Szlovákiában, ami a második legalacsonyabb szám volt az elmúlt 12 hónapban.

Decemberben, akárcsak a tavalyi év egészében, a produktív korúak (15-64 évesek) körében kevesebben haltak meg a járvány előtti ötéves átlaghoz képest. Az elhunytak között decemberben lényegesen több volt a 65 év feletti személy.

Regionális szempontból Trencsén megyében volt a legrosszabb a helyzet, ahol a halálozási arány csaknem a harmadával haladta meg a pandémia előtti átlagot. Nagyszombat megyében ez az arány 21 százalékos volt. Ellenkezőleg, Besztercebánya (11 százalék) és Kassa megyében (12 százalék) volt a legalacsonyabb.

A leggyakoribb halálok a tavalyi év utolsó hónapjában is a szív- és érrendszeri megbetegedés volt, ez okozta a halálesetek 47 százalékát, közel 2600 személy halálát, valamint a daganatos megbetegedések a 22 százalékát (körülbelül 1200 ember). Ez a két halálozási csoport régóta a leggyakoribb halálokok közé tartozik Szlovákiában.

"Decemberben több mint 13 százalékkal többen haltak meg szív- és érrendszeri betegségekben, mint a 2015-2019-es évek átlagában, ami a tavaly év végi magasabb halálozási arányban is megmutatkozott. Öt hónap után szintén enyhe növekedés volt megfigyelhető a daganatos megbetegedések esetében, 2022 decemberében csaknem két százalékkal többen haltak meg ennek következtében, mint az ötéves átlag" – közölte a Statisztikai Hivatal.


(TASR)