Dědeček kéréssel fordult az áldozatok családtagjaihoz, a szenátus előtt pedig kijelentette, nem érdemli meg, hogy éljen (FOTÓK)

2023. június 8. - 12:58 | Belföld

Juraj Chylo, a Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyésze minimum 15 éves büntetés kiszabását kérte Dušan Dědeček számára, aki tavaly öt embert gázolt halálra Pozsony központjában.

Dědeček kéréssel fordult az áldozatok családtagjaihoz, a szenátus előtt pedig kijelentette, nem érdemli meg, hogy éljen (FOTÓK)
Fotók: TASR - Martin Baumann (További képekért kattints a fotóra!)

A vádlott bűnösnek vallotta magát a csütörtöki főtárgyaláson, ezért a Pozsonyi I Járásbíróság csak a büntetés nagyságáról hoz döntést.

Az ügyész idén márciusban közvetett szándékkal elkövetett általános veszélyeztetés különösen súlyos bűncselekménye miatt emelt vádat.

Záróbeszédében hangsúlyozta, hogy a vádlott alkoholt fogyasztott a baleset előtt, és a bűncselekményt nem gondatlanságból, hanem közvetett szándékkal követte el. Kiemelte továbbá, hogy beismerte bűnösségét, és nem volt büntetett előéletű.

Az ügyész további hét évre eltiltatná a vezetéstől és három év pártfogó felügyeletet javasol, emellett a sértettek által előterjesztett igényeknek megfelelő kártérítést.

Az elhunyt diákok családtagjai sírva fakadtak a vádirat felolvasása közben. Nem értenek egyet az ügyész által javasolt büntetés mértékével. Jogi képviselőik rámutattak, mit éltek át a családtagok, az elhunyt diákok milyen tanulmányokat folytattak, még előttük volt az élet.

Dědeček az ítélethirdetés előtt a hozzátartozókhoz fordult:

"Életem végig a bocsánatért fogok könyörögni, bár tudom, hogy ez lehetetlen. Kérem önöket, bocsássanak meg nekem" - mondta, a szenátus előtt pedig kijelentette, nem érdemli meg, hogy éljen.

„A baleset természetesen hatalmas indulatokat váltott ki” – jegyezte meg Jiří Kučera, a vádlott védőügyvédje. Kiemelte, hogy a vádlott tisztában van tette következményeivel, és a bíróságot az enyhítő körülmények figyelembe vételére kérte.

Dědeček korábban vádalkut akart kötni, ezt azonban az ügyész elutasította.

A baleset 2022. október 2-án történt Pozsony központjában, öt halálos áldozata és számos sérültje volt. A vád szerint a sofőr súlyosan ittas állapotban vezetett, röviddel az ütközés előtt az autó 143 km/órás sebességgel haladt. 107 km/órás sebességgel csapódott a buszmegállóban várakozó 40 ember közé.

Korábban:
143 km/óra, alkohol, öt halálos áldozat – Dušan Dědeček kijelentette a bíróságon, hogy bűnös (FOTÓK)

(TASR)