DEICHMANN-ÜGY: Judy munkahelyet akar, faji, nemzeti, politikai balhét nem!

Barak László | 2015. november 27. - 15:09 | Vélemény

Domonkos Judyt állítása szerint azért rúgták ki a somorjai Deichmann cipőboltból, mert felettese megelégelte, hogy magyarul beszélt a munkahelyén.

DEICHMANN-ÜGY: Judy munkahelyet akar, faji, nemzeti, politikai balhét nem!

Az esetről először a somorja.sk honlapnak nyilatkozott Judy, nyilván önszántából. Teljesen természetes, ami eztán történt, nevezetesen az, hogy esetét fölkapta a szlovákiai magyar sajtó, így a Paraméter is. Ekként keletkezett a Deichmann-ügy. Nem pedig úgy, hogy fogták magukat a „szenzációhajhász“ sajtómunkások, hogy elefántot csináljanak holmi bolhából…

Ugyanígy természetes, hogy Judy problémájára számos jóhiszemű civil, egyszersmind politikai haszonszerzés céljából aktivizálódó pártkatona is lecsapott. Nem csoda ezért az sem, hogy a sértett már csütörtökön szükségét érezte, hogy Facebook-profilján tegyen kísérletet azoknak az egyéneknek és csoportoknak a megfékezésére, akik a net nyilvánosságát kihasználva tupírozták „faji, nemzeti, politikai“ háborúvá az őt ért munkahelyi sérelmet.

Ezt posztolta:

„ES MOST MAR UGY NAGYON ELEG AZ EGESZBOL...NEM EN MEDIALIZALTAM AZ EGESZET...TORTENT AMI TORTENT ,IGEN NEM LEHET SZEMETHUNYNI FELETTE, DE EZ SEM MEGOLDAS AMI MAR ITT ZAJLIK, ES NEM CSAK ITT HANEM MINDEN PORTALON FB-n STB...........NEM AZ ANYACEGET KELL LEMONDANI BOMBAZNI OKET, HIVOGATNI IRKODNI NEKIK, EN MAR MASNAP MEGIRTAM A LEVELET NEKIK, UGYAN AZT A VALASZT KAPTAM MINT AZ UJSZO A TRAFIK A SOMORJA.SK A VIA NOVA.....STB.......OK EZT NEM FOGJAK BEISMERNI, PROBALJATOK AZ EN HELYZETEMBE ELNI MAGATOKAT..........EZEK UTAN SZERINTETEK TALALOK SOMORJAN ES KORNYEKEN MUNKAT???? VELETLENUL AZ ANYACEG NEM FOG PERELNI RAGALMAZASERT? ROSSZ HIRNEV KELTESERT? MIBOL FOGOM FELNEVELNI A 8 EVES LANYOMAT???????? ERRE SENKI NEM GONDOL??? MOST MINDENKI VERI A MELLET..........nekem csaladom van,nem szeretnek ugy jarni mint anno malina hedvig, megerteseteket koszonom, gyulolettel nem erunk el semmit“

Meg ezt:

Koszonom a hozzaszolasokat..........nem en medializaltam ezt az egeszet,az elejen, vegul is interjut 2 portal azert kapott hogy elmeseljem mi es hogyan tortent.EZENNEL SZERETNEK MINDENKIT NAGYON SZEPEN MEGKERNI HOGY KOMOLYAN TARTOZKODJON a faji, nemzeti, politikai és egéb hovatartozást serto megjegyzésektol.EZEKKEL A MEGJEGYZESEKKEL NEM HINNEM HOGY SEGITENETEK NEKEM MOST EBBEN A HELYZETBEN,MIVEL A LEGHAMARABB SZERETNEK MUNKAT TALALNI SOMORJAN ES KORNYEKEN,HOGY EL TUDJAM TARTANI A LANYOMAT ES MAGAMAT,FOLEG IGY KARACSONY ELOTT.MEGERTESET KOSZONOM MINDENKINEK ES HA LEHET NEM KELL EZT MEG TOVABB RAGOZNI,HA UGY GONDOLOM ES UGY ERZEM AKKOR JOGI UTON IS LEPNI FOGOK.“

Mi a tanulsága az üggyé terebélyesedett esetnek?

Először is világossá vált, bármelyik munkaadónak tudatosítania kell, hogy nem marad következmények nélkül, ha részéről jogtalan sérelem éri alkalmazottait. A nyilvánosságnak ugyanis sokkal nagyobb az ereje, mint ahogy azt bárki elképzelné.

A sajtónak ilyen esetekben ugyancsak pótolhatatlan a szerepe. Nem utolsó sorban a felelőssége. Amely jó esetben azt jelenti, hogy az újságíróknak kötelességük bármilyen ügy kapcsán kikérni minden egyes érintett véleményét. Ezért bár érthető Judy pillanatnyi helyzete, nem helyénvaló, ha zaklatásnak tekinti a sajtómunkások vonatkozó érdeklődését, mint ahogy az megtörtént, miután megkereste őt a Paraméter. Ugyanis az övéhez hasonló helyzetbe kerülő bármely személynek tisztában kell lennie a ténnyel, hogy miután önszántából nyilvánosságra hoz bármit, attól kezdve a dolog közüggyé válik. Következésképpen, vajmi kevés befolyása lesz a további vonatkozó történésekre.

A magunk részéről annyit felelősséggel megígérhetünk, hogy a továbbiakban is a lehető legtárgyilagosabban, vagyis a faji, nemzeti, politikai feszültségkeltés bármilyen formáját mellőzve tájékoztatunk majd a Deichmann-ügy aktuális fejleményeiről.

Címkék: Deichmann