Dél-Afrikában akár ötvenezer életet is követelhet a járvány

2020. május 21. - 14:58 | Külföld

A Dél-afrikai Köztársaságban akár ötvenezer életet is követelhet a koronavírus-járvány, és elérheti a hárommilliót a fertőzöttek száma az év végére a tél beálltával - derült ki egy csütörtökön közölt tanulmányból, amely szaktudósok jövőre vonatkozó kutatásainak eredményét ismertette.

Dél-Afrikában akár ötvenezer életet is követelhet a járvány
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Dél-Afrikában már most a legmagasabb a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma a kontinensen. A csaknem 58 milliós lakosú országban a regisztrált fertőzöttek száma már meghaladta a 18 ezret, s eddig 339-en hunytak el a kórban. A hatodik hete érvényben lévő karantén lelassította a járvány terjedését.

Ugyanakkor az egészségügyi minisztérium által megbízott tudósoknak és statisztikai szakembereknek a járvány terjedésére vonatkozó modelljei 35-50 ezer halottal számolnak novemberig.

"Nem sikerült igazán letörnünk a járványgörbét"

- mondta Harry Moultrie, a tanulmányt összeállító szakértők egyike az országos televízióban ismertetve eredményeiket.

"Komolyan aggódunk amiatt is, hogy mivel a Covid-19-re összpontosítunk, más betegségeket, mint a tuberkulózis és a HIV (emberi immunhiány-előidéző vírus) elhanyagoljuk"

- tette hozzá.

Moultrie szerint az általuk készített modellek a legjobb és a legrosszabb forgatókönyveket egyaránt tartalmazzák. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy hárommillió fertőzött esetén 45 ezer intenzív fekhelyet kellene biztosítani a kórházakban, ami a jelenlegi kapacitás tízszerese.

Az egyik modell szerint a karantén a járvány terjedését 60 százalékkal lelassította, míg a lazítások május eleji bevezetése óta ez 30 százalékra csökkent.

"A kijárási korlátozásokkal fizikai akadályt létesítettünk a vírus terjedése ellen. A karanténnak különlegesen jelentős szerepe volt. Most viszont egy kissé eltérő stratégia - a kockázatokhoz igazított megközelítés - felé próbálunk elmozdulni"

- hangoztatta Zweli Mkhize egészségügyi miniszter.

(MTI)