Dél-Koreában héthetes mélyponton az új koronavírus-fertőzések száma, Japánban több mint ötezer eset van

2020. április 9. - 13:53 | Külföld

A dél-koreai egészségügyi hatóságok csütörtökön bejelentették, hogy hét hete nem volt ilyen alacsony a koronavírus új fertőzöttjeinek száma, miközben Japánban már több mint ötezer eset van.

Dél-Koreában héthetes mélyponton az új koronavírus-fertőzések száma, Japánban több mint ötezer eset van
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Szerdán 39 új fertőzöttet regisztráltak a dél-koreai betegségmegelőző központ szerint. Február 20. óta először csökkent az új esetek száma 40 alá. A járvány február végén tetőzött Dél-Koreában napi több mint 900 fertőzöttel. A hatóságok felszólították a helyieket, hogy a csökkenő számok ellenére tartsák a távolságot másoktól, ha kimennek az utcára. Az ázsiai országban eddig 10 423 fertőzöttről és 204 halálesetről tudni.

Szöul hétfőtől 90 ország - köztük Olaszország, Németország, Hollandia, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland és több ázsiai ország - számára törli el a vízummentességet, hogy csökkentse a behurcolt fertőzések számát. Kivételt csak azok az országok képeznek, amelyek beengedik a dél-koreai állampolgárokat területükre. Ilyen az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Írország és Mexikó. Emellett az április 5-e előtt kiadott 90 napos vízumokat is érvénytelenítették.

Japánban elérte az ötezret a fertőzöttek, és a 110-et a halálos áldozatok száma - számolt be a Jiji Press japán hírügynökség csütörtökön.

Abe Sindzó kedden hét prefektúrában rendkívüli állapotot hirdetett, köztük Tokióban és Oszakában. A legtöbb fertőzöttet a fővárosból és környékéről jelentették. Az esetek növekvő száma miatt Aicsi vezetője csütörtökön azt kérte a központi kormánytól, hogy ott is hirdessék ki a rendkívüli állapotot. A helyi kormányzat pénteken fel fogja szólítani a prefektúrában élőket, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon - tájékoztattak.

Az új koronavírus miatti szigorítások miatt a maláj vállalkozók fele és a halászok harmada maradt munka nélkül - derült ki egy hivatalos felmérésből csütörtökön.

Malajziában március 18-án kijárási korlátozásokat vezettek be, csak a bankok, élelmiszerüzletek és közszolgáltatók vannak nyitva. Malajziában 4119-en fertőződtek meg, és 65-en haltak meg az új koronavírusban.

(MTI)

Címkék: koronavírus