Dél-Olaszországban köt ki az Alan Kurdi menekülteket szállító civilhajó

2019. november 2. - 17:08 | Külföld

A dél-olaszországi Tarantóban kapott kikötési engedélyt az Alan Kurdi civilhajó, fedélzetén 88 bevándorlóval, ahova a tervek szerint vasárnap reggel érkezik meg.

Dél-Olaszországban köt ki az Alan Kurdi menekülteket szállító civilhajó
-illusztráció- (Fotó: AP)

Az olasz belügyminisztérium közlése szerint a csoport tagjai közül hatvan embert Németország és Franciaország vesz át, ötöt Portugália, kettőt pedig Írország. Huszonegyen Olaszországban maradnak. A migránsok között kilenc olyan kiskorú is van, akinek nincs felnőtt kísérője.

Az Alan Kurdi a Sea-Eye német civil szervezet hajója. Október 26-án líbiai vizeken vette fedélzetére a migránsokat, a műveletet a líbiai parti őrség megpróbálta megakadályozni a vízbe és levegőbe leadott lövésekkel. Az Alan Kurdi pénteken lépett be olasz vizekre, miután hetedik napja várakozott arra, hogy Olaszország biztonságos kikötőt jelöljön ki számára. Az olasz hatóságok ezzel késlekedtek, ezért az Alan Kurdi kapitánya elindult Szicília irányába. Róma végül egy másik kikötőt, a Puglia tartományban található Tarantót jelölte ki.

A jobboldali Liga helyi politikusai bejelentették, hogy az Alan Kurdi érkezésével egy időben migránsellenes tüntetést hirdettek a tarantói kikötőben.

Tarantóba legutoljára október 16-án az Ocean Viking - az Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (Msf) szervezetek közös hajója - érkezett meg 176 migránssal.

A Sea-Watch nem kormányzati szervezet bejelentette, hogy péntek éjjel Líbia magasságában az olasz zászló alatt hajózó Asso30 teherhajó 200 személyt vett fedélzetére nemzetközi vizeken.

A Sea-Watch a csoport azonnali partraszállásának engedélyezését szorgalmazta az EU-tól.

(MTI)