Dél-Oszétia népszavazást tart arról, csatlakozzon-e Oroszországhoz

2022. május 14. - 12:57 | Külföld

Dél-Oszétia július 17-én népszavazást tart a Grúziától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról, miután a szakadár régió legfelsőbb bírósága jóváhagyta Anatolij Bibilov ügyvezető elnök erre vonatkozó rendeletét - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

Dél-Oszétia népszavazást tart arról, csatlakozzon-e Oroszországhoz
Forrás: Wikipedia

"Sorsdöntő lépést tettünk, hazatérünk, vissza Oroszországhoz" - jelentette ki Bibilov a döntésre reagálva.

A Grúziától a 90-es évek elején elszakadt, 50 ezer lakosú, 3900 négyzetkilométer területű Dél-Oszétiát csak egy maroknyi ország ismeri el külön államként.

A területen nemrég megtartott elnökválasztást Alan Gaglojev 41 éves ellenzéki vezető nyerte meg, de ő is az Oroszországhoz csatlakozást szorgalmazza. Gaglojev egy interjújában "a déloszét nép évszázadok óta dédelgetett álmáról" beszélt, arról, hogy egyszer egyesülhetnek az Oroszországi Föderációhoz tartozó Észak-Oszétiával. Mint mondta, ennek feltétele az, hogy Oroszország hajlandó legyen felvenni Dél-Oszétiát.

Grúzia 2008. augusztus 8-ra virradóra kísérletet tett arra, hogy fegyverrel visszahódítsa Dél-Oszétiát, de ezt Oroszország katonai erővel megakadályozta. Dél-Oszétia az ötnapos háborút követően Abháziával együtt önhatalmúlag kinyilvánította függetlenségét.

Abházia nem tervez csatlakozni Oroszországhoz, de stratégiai partnerének, szoros szövetségesének tekinti.

(MTI)