Dél-Szlovákia emlékezetét rögzíti a Fórum Kisebbségkutató Intézet

2023. március 29. - 08:56 | Kultúra

A Fórum Kisebbségkutató Intézet évek óta nagy hangsúlyt fektet a dél-szlovákiai emberek életútjainak visszaemlékezésére. A kutatás célja, hogy a huszadik század eseményeit és az ahhoz tartozó személyes történeteket részletesen dokumentálja. A „Nem mindennapi beszélgetések” c. projektum ezért két fajta médiumra, hang, ill. audiovizuális formában is rögzíti a visszaemlékezőket.

Dél-Szlovákia emlékezetét rögzíti a Fórum Kisebbségkutató Intézet
Forrás: Fórum Kisebbségkutató Intézet

Kőrös Zoltán, a projektum vezető munkatársa 2022-ben negyven mélyinterjút készített, Laczkó Sándor vezezetésével pedig nyolcat videóra is rögzítettek. Az interjúkból készült ízelítők az intézet YouTube oldalán tekinthetőek meg.

„Jövőbiztos formátumban raktározzuk el ezeket a beszélgetéseket, hogy száz év múlva is felhasználhatóak legyenek“ – mondta Laczkó Sándor, az audiovizuális tartalomért felelős rendező.

A Fórum Kisebbségkutató Intézet hosszú távú céljai közé tartozik a szlovákiai magyarok kollektív emlékezetének gyűjtése, összegzése és archiválása. Az elmúlt évek alatt rögzített több ezer órányi beszélgetés az intézet székházában kutatható.

Miért fontos az elbeszélt történelem? Miben különbözik a levéltári kutatástól? Elmondja Kőrös Zoltán a Bagoly mondja c. podcast műsorában.

„Jelenleg is zajlik az interjúk rendszerezése. Az első tárgyszavakkal ellátott lista már idén megtekinthető lesz az adatbank.sk oldalon” – mondta Kőrös Zoltán, a program vezető munkatársa.

A kutatók ez úton is kérik az olvasók segítségét! Ismernek olyan 1938-as vagy idősebb korosztályú visszaemlékezőket, akik hajlandóak megosztani emlékeiket (elsősorban az 1938 és 1968 között átélt eseményekről: világháború, hontalanság évei, szocializmus)? Kérem jelezzenek a 0904 925 858 telefonszámon, ill. zolo.koros@gmail.com e-mail címen!

A kutatási program a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

-fki-