Dél-Szlovákia: szlovákiai és magyar

Szükségünk van zöld beruházásokra, ha elkerülnek minket, nagy esélyt szalasztunk el.

A fejlődés Európában és Szlovákiában egyaránt visszafordíthatatlan. A következő évtizedben a legnagyobb állami beruházásokat nagy valószínűséggel a környezetvédelemre, különösen az éghajlatváltozás elleni küzdelemre fogjuk fordítani. Sokan azt fogják mondani, hogy a gazdasági növekedés rovására. Ennek ellenkezője az igaz. A zöld beruházások, a zöld reformok fejlődési lehetőséget jelentenek a régiók számára. A vonat elindult, és mi nem maradhatunk le róla.

Dél-Szlovákiában rossz tapasztalataink vannak azokból az időkből, amikor a régiók képviselői képtelenek voltak befolyásolni az országos történéseket. Sok térség mintha eltűnt volna a kormány érdeklődésének térképéről, a beruházások pedig nagy ívben elkerülték őket. Jelenleg ismét olyan korszakba lépünk, amikor kulcsfontosságú lesz az igazságos forráselosztás és a régiók tisztességes fejlesztése. Csak ennek köszönhetően növekedhet tovább Dél-Szlovákia, a szlovákiai magyar régió.

Az elmúlt négy évben általunk elindított zöld reformok olyan esélyt kínálnak, amelyet nem szabad elszalasztani. Több száz zöld projektet támogattunk, amelyek egyszerre védik a környezetet és javítják az életminőséget. Egyetlen régiót sem hagytunk figyelmen kívül, épp ellenkezőleg. Ott, ahol a múltban igazságtalanság történt, helyrehoztuk azt.

Az Európai Unió által életre keltett zöld megállapodás vagy green deal nagyszerű lehetőséget jelent a régiók számára. A zöld beruházások zöld munkahelyeket teremtenek. Az újrahasznosító létesítmények esélyt kínálnak a kevésbé képzett munkavállalóknak, az energetika és innováció pedig teret ad a legtehetségesebbeknek. Az egészséges környezet, a fejlődő városok és falvak jó okot szolgáltatnak arra, hogy ne külföldön keressenek érvényesülést.

Az idei választásoknak sokkal nagyobb a tétje, mint gondolnánk. A régiófejlesztés tisztességes feltételeinek biztosítása a következő időszak legnagyobb kihívása lesz.

Miközben Európa bezöldül, az országok gyorsan változnak majd, Dél-Szlovákia régiói és a szlovákiai magyarok sem szorulhatnak a peremre. Amit most nem teszünk meg, évek múltán nem biztos, hogy képesek leszünk megtenni és behozni a lemaradást.

Ezért elengedhetetlen, hogy a szlovákiai magyarok képviseltessék magukat és hallassák a hangjukat. Csakis így leszünk képesek biztosítani, hogy Szlovákia ne csak zöld legyen, hanem tisztességes is.

 

(PR-cikk)