Délben megszólalnak a tűzoltószirénák a Dunaszerdahelyi járásban is

2022. május 4. - 11:08 | Régió

A járás mindhárom állomása, a dunaszerdahelyi, a somorjai és a nagymegyeri is csatlakozik Szent Flórián ünnepéhez - tájékoztatta portálunkat Lelkes István igazgató.

Délben megszólalnak a tűzoltószirénák a Dunaszerdahelyi járásban is
Illusztráció - archívum

Szavai szerint a tűzoltók hagyományteremtő céllal, a tűzoltókocsik szirénáinak 30 másodperces bekapcsolásával emlékeznek meg a védőszentjükről, Szent Flóriánról. Nem kell tehát megijedni, jó esetben nem azért hallunk majd szirénázást, mert valahol baj történt, csupán fejet hajtanak a május 4-i emléknapon.

Az akció országos, tehát mindegyik állomáson számolhatunk ezzel:

Szent Flóriánt rendszerint római katonaként ábrázolják. A 3. században élt, magas rangú katonatisztek leszármazottjaként a római légióban szolgált. Felvette a keresztény hitet, ám akkoriban több helyen üldözték a keresztényeket. Őt is elfogták, mikor foglyul ejtett keresztények segítségére sietett, 304. május 4-én pedig az Enns folyóba lökték. Eleinte az árvizekkel szembeni védőszentként tekintettek rá, később viszont elterjedt, hogy az imádságára kialudtak egy égő ház lángjai. A 15. század végétől így már a tűzvészek elleni védőszentként is számon tartják.

(SzT)