Délelőtt eldől, Zsuzsová marad-e a sitten

2020. szeptember 5. - 07:59 | Belföld

A Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze indítványt nyújtott be Alena Zsuzsová vizsgálati fogságba helyezésére a bazini Speciális Büntetőbírósághoz – erősítette meg a TASR-nek Jana Tökölyová, a Speciális Ügyészi Hivatal szóvivője. Zsuzsovát, akit csütörtökön felmentettek Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében, most Maroš Žilinka és Peter Šufliarsky ügyész, valamint Daniel Lipšic ügyvéd meggyilkolásának előkészítésével gyanúsítják.

Délelőtt eldől, Zsuzsová marad-e a sitten
Alena Zsuzsovát szabadlábra helyezése után azonnal őrizetbe vették (Fotó: TASR)

"A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze indítványt nyújtott be ma a Speciális Büntetőbírósághoz Alena Zs. őrizetbe vételére különösen súlyos bűncselekmény, gyilkosság előkészítése miatt” – közölte a szóvivő.

„A Speciális Büntetőbíróság besztercebányai szenátusa szeptember 5-én, szombaton 11 órakor ül össze, hogy döntsön az ügyészi indítványról" - mondta a TASR-nek Katarína Kudjáková, a Speciális Büntetőbíróság szóvivője.

Alena Zsuzsovát csütörtökön mentették fel a Kuciak gyilkosság ügyében és szabadlábra helyezték, de a rendőrség azonnal, még Leopoldovban őrizetbe vette. További gyilkossági ügyekben gyanúsítják vagy vádolják.

Zsuzsovát közvetítéssel vádolják Basternák László, Ógyalla volt polgármesterének meggyilkolása ügyében is. A polgármestert 2010. július 9-én gyilkolták meg a háza előtt. Ezenkívül Žilinka és Šufliarsky ügyész, valamint Daniel Lipšic ügyvéd meggyilkolásának előkészítésével gyanúsítják. 2019 augusztus végén a nyomozó Szabó Tamást, Miroslav Marčeket és Andruskó Zoltánt is meggyanúsította ebben az ügyben. Žilinka és Lipšic meggyilkolását 2017 őszén rendelték meg Zsuzsovánál.

Žilinka és Šufliarsky szerint a munkájuk miatt akarták megölni őket. Lipšic úgy véli, az ő meggyilkolásának indítéka Marian Kočner üzletemberrel volt kapcsolatos.

Április 6-án a Speciális Büntetőbíróság szenátusa Kuciak és Kušnírová, valamint Peter Molnár üzletember meggyilkolása miatt 23 év börtönre ítélte Miroslav Marčeket, a három vádlott egyikét. Andruskót jogerősen 15 év szabadságvesztésre ítélték az újságíró meggyilkolása miatt.

Csütörtökön a bazini Speciális Büntetőbíróság szenátusa nemcsak Alena Zsuzsovát, hanem Marian Kočnert is felmentette Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának vádja alól. Szabó Tamást bűnösnek találta és 25 év börtönre ítélte a bíróság. Az ítélet nem jogerős, a sértettek és az ügyész fellebbezést nyújtott be. Az ügyben a Legfelsőbb Bíróság dönt.

Alena Zsuzsovát 2018. szeptember 28-án vette őrizetbe a rendőrségi Lynx Commando Komáromban, Körúti (Okružná ulica) házában. 2018. szeptember 30-án a Kuciak-gyilkosság gyanúsítottjaként helyezték vizsgálati fogságba.

(TASR)