A delta variáns tünetei eltérhetnek a koronavírus más változataitól, ezek a leggyakoribb jelei

2021. július 18. - 11:00 | Belföld

A koronavírus delta variánsa hasonló tünetekkel járhat, mint a nátha.

A delta variáns tünetei eltérhetnek a koronavírus más változataitól, ezek a leggyakoribb jelei
Illusztrációs felvétel (TASR)

A COVID-19 betegség fertőzőbb delta változata nemcsak jelentősen gyorsabban terjed, mint más változatok, hanem részben más tünetekkel is megnyilvánulhat, mutatott rá az egészségügyi minisztérium.

„Azok az országok tapasztalatai és tanulmányai, ahol a delta variáns már elterjedt, azt mutatják, hogy ennek a változatnak a tünetei jobban hasonlítanak az influenzára, náthára vagy az allergiára. Jellemző tünete a fejfájás, torokfájás, orrfolyás és a láz” – részletezte a minisztérium.

Ez gyakran elhiteti az emberekkel, hogy csak egyszerű nátháról van szó. Egy másik tünet lehet továbbá a hasmenés, viszont az íz- és szagvesztés nem gyakori megnyilvánulása a delta variánsnak.

A delta változat nagyobb eséllyel fertőzi meg a fiatalokat, akik alábecsülhetik az enyhébb tüneteket, így könnyen tovább terjeszthetik a betegséget.

„A gyakori légzőszervi megbetegedésekhez hasonló tünetek esetében a teszt minden bizonnyal tisztázza a diagnózist” – tette hozzá Adriana Šimková, az egészségügyi Minisztérium orvos-szakértője.

(čas.sk)