A delta variánssal mindegyikünk találkozni fog, hamarabb összeomolhat az egészségügy Szlovákiában

2021. július 29. - 11:10 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium szerdán jelezte, hogy Szlovákiában már elkezdődött a koronavírus-járvány harmadik hulláma. A szakemberek nem tekintenek túlságosan pozitívan az előttünk álló hónapokra.

A delta variánssal mindegyikünk találkozni fog, hamarabb összeomolhat az egészségügy Szlovákiában
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Az epidemiológusok testülete jelenleg a Covid-automata aktualizálásán dolgozik, amelyet augusztus 9-től kellene bevezetnim és amely várhatóan előnyben részesíti majd azokat a járásokat, ahol magasabb a beoltottsági arány. A kormány már nem szeretné bezáratni az üzleteket vagy a vendéglőket, s a tömegrendezvényeket sem komolyabban korlátozni, ellenben várhatóak a beoltottak vagy negatív koronavírusteszttel rendelkezők látogathatják majd ezeket.

Szlovákiában 26 és 59% között van azok aránya az egyes járásokban, akik megkapták már legalább az első oltást, 23 és 54% között pedig azoké, akik már a másodikat is. Pozsonyban az 50 év felettiek, tehát a járvány szempontjából leginkább veszélyeztetett korosztály 70%-a már mindkét oltását megkapta. Szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a vírus delta, azaz indiai variánsa az ennél fiatalabb korosztályoknál is súlyosabb kimenetelű lehet.

"Minden egyes ember találkozni fog ezzel a vírussal" - mondta kedden Martin Pavelka, az Egészségügyi Elemzések Intézetének epidemiológusa.

Peter Sabaka infektológus a Nový Čas-nak ezt kiegészítette azzal, hogy aki nem immunis a vírussal szemben, azt vélhetően megfertőzi majd annak delta variánsa.

"Azok az országok, amelyekben a a népesség legveszélyeztetettebb korosztályának nagy része be van oltva, mint például Izrael, Nagy-Britannia vagy Kanada, viszonylag jól elbírna a harmadik hullámmal. Nagy-Britanniában az 50 felettiek 90%-a be van oltva és relatíve nyitottan, lockdown és jelentősebb korlátozások, és ami a legfontosabb, jelentősebb emberveszteség nélkül vészelik át" - fogalmazott.

Figyelmeztetett, hogy nálunk mintegy 500 ezer 60 év feletti személy nincs beoltva, ami súlyos problémát jelenthet.

"Egyedüli esélyünk arra, hogy ne omoljanak össze a kórházak, hogy a lehető legtöbb embert be kell oltani ebből a korosztályból" - szögezte le, hozzátéve, hogy a harmadik hullám egyik fontos jellemzője, hogy minden gyorsabban zajlik. Gyorsabban söpör végig, de az új esetek számának növekedése is jelentősebb.

"Ha nem sietünk az oltásokkal, akkor valóban nagyon gyorsan összeomolhatnak a kórházaink" - mondta.

Boris Klempa virológus is úgy látja, hogy mivel a delta variáns fertőzőképessége nagyon magas, így nagy valószínűséggel mindenki találkozni fog vele. "Ha a betegséget nem küzdötte le korábban, vagy nincs beoltva, akkor várhatóan most fertőződik majd meg. (...) Ez nem jelenti, hogy náluk súlyosabb lefolyású lehet a betegség, csak azt, hogy valahogy átmegy rajtuk" - jegyezte meg.

Henrieta Hudečková epidemiológus ezt még kiegészítette azzal, hogy

míg korábban a megfertőződött személy a megfertőződéstől számított 4-6. naptól fertőzhetett meg másokat, addig a delta variáns esetében ez már a 2-3. napon megtörténhet, éppen ezért itt nem lesz idő semmit sem átgondolni.

(Nový Čas)