Délután ítéletet hirdet a bíróság a Kuciak-perben

2023. május 19. - 10:16 | Belföld

A Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) szenátusa várhatóan péntek délután hirdeti ki az ítéletet a Kuciak-gyilkossággal és az ügyészek meggyilkolásának előkészítésével kapcsolatban.

Délután ítéletet hirdet a bíróság a Kuciak-perben
Fotó: TASR - Jaroslav Novák

A 2018 februárjában történt Kuciak-gyilkosság ügyében Marian Kočner és Alena Zsuzsová bűnösségéről tárgyal a bíróság. Az ŠTS eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bíróság 2021 májusában visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. A gyilkosság ügyében eddig három jogerős ítélet született. Miroslav Marček és Szabó Tamás 25 év, Andruskó Zoltán 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Négy személy – Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina és Darko Dragič – ellen emeltek vádat Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarsky volt főügyészhelyettes meggyilkolásának előkészítése miatt. Szabó Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalták, a bíróság bűnösnek találta. A vádirat szerint Žilinka és Lipšic megölésére 2017 őszén adott megbízást Marian Kočner, Šufliarský likvidálására körülbelül egy évvel később.

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyészei életfogytiglani börtönbüntetést kértek Marian Kočnernek és Alena Zsuzsovának. Előbbi mindkét esetben a gyilkosság megrendelésével, utóbbit pedig a közvetítésével vádolják.

Kracina ugyancsak közvetítő szerepet vállalhatott az ügyészek meggyilkolásának előkészítésében, esetében 25 év szabadságvesztést kér az ügyész. Dragič lett volna a gyilkosság végre hajtója, neki 17 évet javasol.

A tárgyalás 15 órakor kezdődik, a legfontosabb pillanatait élőben közvetítjük.


(TASR/par)