A demens esetek negyven százaléka 12 kockázati tényező megszüntetésével megelőzhető egy kutatás szerint

2020. július 31. - 13:09 | Tech

A legújabb kutatások szerint a demens esetek negyven százaléka megelőzhető vagy késleltethető 12 kockázati tényező kiküszöbölésével.

A demens esetek negyven százaléka 12 kockázati tényező megszüntetésével megelőzhető egy kutatás szerint
Fotó: MedicalXpress.com

A demencia témájával foglalkozó Lancet Bizottság készített jelentést, amelyet az Alzheimer-szervezetek nemzetközi konferenciáján mutattak be.

A kockázati tényezők eddigi listáját három új tényezővel egészítették ki, melyek együtt az esetek hat százalékával hozhatók összefüggésbe: becslések szerint az esetek 3 százaléka köthető (45-65 éves kor között történt) fejsérüléshez, egy százalékuk rendszeres nagymennyiségű alkoholfogyasztáshoz és 2 százalékuk légszennyezettséghez - írja a MedicalXpress.com.

A többi faktor az összes demenciás eset 34 százalékával köthető össze. A demens pácienseknél legnagyobb arányban megfigyelt kockázati tényező az alacsony iskolai képzettség fiatal korban (7 százalék), a halláskárosodás középkorban (8 százalék) és a dohányzás idősebb korban (5 százalék).

A világ 28 vezető demenciaszakértője 2017-ben azonosította az első 9 kockázati tényezőt, ezt a listát frissítették újabb kutatások alapján.

Mintegy 50 millió ember él demenciával a világon, ez a szám 2050-re várhatóan 152 millióra emelkedik. A növekedés elsősorban az alacsony és közepes jövedelmű országokban várható, ahol a demens betegek mintegy kétharmada él.

A szakértők által felsorolt javaslatok között szerepel többek között a vérnyomás megfelelő szinten tartása, a légszennyezettségnek való kitettség csökkentése, a dohányzás mellőzése, a fejsérülések megakadályozása és megelőzése, a túlsúly csökkentése, az aktív életmód folytatása legalább a középkorban, de azon túl is.

MTI

Címkék: demencia