"A demokrácia nem ingyen van" - Ódor, Čaputová és Kollár is üzent

2023. augusztus 29. - 08:26 | Belföld

A szlovák nemzeti felkelés 79. évfordulója alkalmából megrendezett besztercebányai gálaesten mindhárom legfőbb közjogi méltóság részt vett.

"A demokrácia nem ingyen van" - Ódor, Čaputová és Kollár is üzent
Ódor Lajos és Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

Ódor Lajos kormányfő azt mondta, morális kötelességünk védeni az alapvető emberi és szabadságjogokat, a demokrácia alapelveit az egészséges polgári társadalom érdekében, amelyben békében, gyűlölet nélkül élhetünk.

"A demokrácia, az önrendelkezéshez való jogunk, az alapvető emberi és szabadságjogok sajnos nincsenek ingyen. Nem volt ez így a múltban és nem magától értetődő ma sem, közel 80 évvel a második világháború, az újkori történelem legnagyobb tragédiájának lezárása után. Ma is akadnak olyanok, akik a hatalmat kizárólag saját érdekeik elérésére használják ahelyett, hogy mások életén javítsanak általa" - mondta a miniszterelnök.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök arról beszélt, ma sem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a szabadságot és a demokráciát semmi sem veszélyeztethetné. A szlovák nemzeti felkelés a békében való élethez és annak szabad beteljesítéséhez való jogért folytatott küzdelemként tekint.

"Az SzNF egyik nagy tanulsága az is, hogy ebben az alapvető küzdelemben össze kellett fogniuk eltérő politikai nézetekkel bíró embereknek. A döntő történelmi pillanatban felül tudtak emelkedni azon, ami őket szétválasztotta" - mondta.

Kiemelte, hogy ugyan a demokratikus berendezkedés tiszteletben tartja a véleménykülönbségeket, a veszély fenyegetésekor arra kell építeni, ami összeköt, és szerinte erre a szlovák társadalom döntő történelmi pillanatokban mindig képes volt. Éppen ezért ez a nap szerinte nem lehet csupán az emlékezésé és a tiszteletadásé, de a kötelezettségünket is ki kell nyilvánítani, hogy a kivívott szabadsággal felelősen fogunk bánni.

Emlékeztetett arra is, hogy a második világháború után a fasizmust egy másik elnyomó rendszer, a kommunizmus váltotta, így az 1944-ben megfogalmazódott álom a szabadságról végül csak 1989-ben teljesedett be.

Boris Kollár, a parlament elnöke az emlékezés és a szlovák nemzeti felkelés üzenete következő generációknak történő átadása fontosságára hívta fel a figyelmet. "Meghajlok azok bátorsága előtt, akik nem féltek feláldozni életüket a szabadság, az igazságosság és a demokrácia eszméiért. Tiszteletem mindazok előtt, akik ezt a küzdelmet túlélték, de azok előtt is, akik már nincsenek köztünk" - fogalmazott.

Hozzátette, ma is tudni kell ellenállni a neofasizmus és a neonácizmus jelentette veszéllyel és azokkal szemben, "akik gyűlöletet, gonoszságot terjesztenek és elutasítják az életet egy háborúk nélküli világban".

(TASR)