Denevérek vették át az uralmat egy ausztrál kisvárosban

Több mint 200 ezer nagy testű denevér lepett el egy kisvárost Ausztráliában. 

Denevérek vették át az uralmat egy ausztrál kisvárosban

A denevérek rendjébe tartozó repülőkutyák az elmúlt héten árasztották el Charters Towert.

"Ez egy abszolút katasztrófa. Egy rémálom, ami itt van. Mindig is voltak problémáink a denevérekkel, de soha nem voltak ennyien" - mondta a város polgármestere. 
A helyi tanács már lezárt két közparkot, egy uszodát és több közterületet. A városlakók a hétvégén az utcára vonultak, követelve a városi tanácstól, hogy tegyen valamit a "pusztító terror ellen".

Az egykor aranybányászattal foglalkozó város nagy kolónia repülőkutyának ad otthont a régióban lévő őshonos eukaliptuszok túlszaporodása miatt, a lakosok szerint azonban mostanra "túszul ejtették őket" az állatok. 

A denevérek eddig csak apró kellemetlenséget jelentettek, "a probléma azonban annyira eszkalálódott, hogy már senki sem mer kilépni a házából" - fogalmazott Snow Hearne, aki hét éve él a városban. "A bűz szörnyű, a visító hang pedig, különösen esténként, elviselhetetlen, főleg most, párzási időszakban" - tette hozzá. 
A környezetvédelmi és örökségvédelmi minisztérium szerint a denevérek többsége a kis vörös repülőkutyák (Pteropus scapulatus) fajába tartozik. A denevérek súlyos betegségeket is terjeszthetnek, de a minisztérium szerint az állatok megölése nem megoldás: egyrészt a lőfegyverek használata a városban nagyon veszélyes, másrészt a megölt állatok helyét hamar átvennék máshonnan érkező denevérek.

MTI