A Denník N szerint Danko doktorija szinte teljesen megegyezik egy másik munkával!

2018. november 8. - 19:25 | Belföld

Andrej Danko (SNS), a parlament elnökének a napokban nyilvánosságra hozott doktori munkája nagy mértékben megegyezik egy másik értekezéssel - állítja a Denník N napilap.

A Denník N szerint Danko doktorija szinte teljesen megegyezik egy másik munkával!
Fotó: Denník N – Tomáš Benedikovič és Daniel Vražda

A lap úgy tudja, Danko 2000-ben írt doktori munkája szinte megegyezik Daniel Pisák 2001-ben született értekezésével.

A Denník N egyedüliként kapott lehetőséget arra, hogy egy óra alatt áttanulmányozza Danko munkáját, melynek címe Verejná správa a jej charakteristické črty. Ez az idő pedig elég volt arra, hogy kiszúrják, az értekezés szinte teljesen megegyezik egy másik dolgozattal.

Kapcsolódó cikk: Fotókon a bizonyíték, hogy létezik Andrej Danko doktori értekezése

A két munkában különbözik a szórend, bizonyos fejezetekben viszont még az aláhúzott szövegek is megegyeznek. Mindkét értekezés bevezetője néhány szó kivételével szinte teljesen identikus.

Összességében véve a lap szerint a két munka csak apró részletekben különbözik.

Amennyiben a lap állítása igaz, akkor az azt jelenti, hogy a Bél Mátyás Egyetemen egy plagizált munkáért ítélték oda a doktori címet.

Pisák jelenleg Pozsonyban dolgozik ügyvédként, korábban ugyancsak titkosíttatta a munkáját.

A Denník N azt sem tartja kizártnak, hogy Danko munkájának - melynek elég általános a címe - megírása előtt már született 1999-ben egy nagyon hasonló dolgozat Emília Shakkour keze által, az ő értekezése azonban elveszett, és állítása szerint otthon sincs róla kézirata. A napilap tehát azt sem tartja kizártnak, hogy már Danko munkája sem volt eredeti.

Andrej Danko munkáját csütörtökön délután 2 órakor hozták nyilvánosságra a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem könyvtárában. A házelnök egyebek mellett időhiányra hivatkozva több egy hónapon át nem volt hajlandó megmutatni a munkáját.

Az egyetem tanárai indítványozták Danko titulusának független átvizsgálását.

A doktori értekezéssel kapcsolatban Danko elmondta, hogy a pozsonyi Komenský Egyetemen (UK), nappali tagozaton tanult jogot, itt szerezte meg 1999-ben a Mgr. titulust. Később azonban nem itt, hanem a besztercebányai Bél Mátyás Egyetemen (UMB) védte meg a doktori értekezését, állítása szerint azért, mert 1999. szeptember 1-jével a Komenský Egyetem oktatóinak egy része Besztercebányára ment át.

Danko elismerte, hogy 2018-ig nem hallott semmit a doktori értekezésével kapcsolatban, és nem is érdeklődött utána. Csak azután kezdett foglalkozni az üggyel, hogy a média rákérdezett a munkára. Ekkor bízta meg az ügyvédjét, hogy keresse meg azt.

Az ellenzéki képviselők elsősorban az SNS elnökének doktori munkája körül kialakult botrány miatt akarták meneszteni pozíciójából Dankót, valamint azt sem nézték jó szemmel, hogy nem akarja elfogadni a biztonsági és katonai stratégiákat a parlamentben, ezért rendkívüli ülést kezdeményeztek

A rendkívüli ülésre kedden került volna sor, az azonban jóformán el sem kezdődött, mert az ülésprogramot túl kevés képviselő támogatta.


(DenníkN)