Depresszív politikai kilátások, avagy add már, uram, az esőt

Ardamica Zorán | 2018. augusztus 16. - 14:03 | Vélemény

Sok ijesztő dolog történt a napokban, hídomlás Olaszországban, líraomlás Törökországban, vietnamiemberrablásihelyzet-fokozódás mindenütt.

Depresszív politikai kilátások, avagy add már, uram, az esőt
Fotó: TASR

Külön mondatban sorolom tovább, ne legyek kegyeletsértő: Piramis-koncert Füleken, csontpörkölt egy magyarországi étteremben, Danko–Bugár szerelmetes üzenetváltásai arról, mennyire szívesen kormányoznak együtt, amikor nem is gyűlölik egymást, nemzeti Lázár János nemzeti dohányügyi főbizniszmen kinevezése nemzeti dohányzásellenes hadvezérnek, Kotlebatünti- betiltás keleten, vámháború mindenütt, Romániában balkánkitörés, genderszak-megszüntetés Pesten, tudományosakadémia-fojtogatás itt is, ott is stb.

De az igazán brutális (felér egy kánikula által is gerjesztett elköltözzekinnen?-elgondolkodással) az volt, amikor megláttam a Focus politikai preferenciamérésének eredményeit. Pedig közben többször tankoltam is, és az sem volt elhanyagolható élmény a kasszánál!

Szóval lehet itt újságírókat gyilkolni, vietnami maffiakormánynak segédkezni emberrablásban, hazavágni az iskolaügyet, egészségügyet, miegymás… nem tanul a polgár semmibű. Kirakja FB-ra, hogy minden politikus beveheti, de amikor nem veszi be, simán ismét rá adná a voksát.

Nem statisztikázom, csak summázom. A nem demokratikus vagy nem „normális”, illetve nem „tiszta” pártok összesen 20,7(Smer)+10,1(Kotleba)+10(Sme rodina)+9,4(SNS)=50,2 százalékot értek el a közvélemény-kutatásban. Többség.

És akkor még nem szóltunk arról, hogy a bár demokrata értékeket ordítozva valló, de ezekről egyre inkább megfeledkező, euroszkeptikus és tkp. fokozatosan megőrülő SaS (12,2), valamint a nehezen definiálható, de legalább pszichopata-gyanús alakokat is felvonultató és akármikor pálforduló Oľano-Nova (8,7) eredménye sem biztató.

Ezekből a számokból bármi lehet, kérem, csak jó nem.

Sokan megérdemelték volna, de senkit se kergettünk el igazából, ami tragikus. Ezekből a számokból lehetetlen feddhetetlenül demokrata kormányt összehozni, ami szintén tragikus. Nem csupán azért, mert a választók hülyék lennének (no, nem kell minket félteni…), hanem azért is, mert a társadalom ezt volt képes kitermelni: nincs választékunk a választásokra. Sőt, már kisebb rossz sincs igazából, mert épp az uralkodik, és hát láthatjuk, sorra törnek ki a botrányok és nem működik semmi normálisan… Ami még tragikusabb, hogy ez a lehető legjobb megoldás. Most nincs más kombó.

De emiatt nem is várhatunk jobbat, nem lesz semmiféle megtisztulás.

Ne legyen igazam, de ha a németek nem göngyölítik fel az emberrablást, akkor mindenki ártatlan lesz, Kuciak ügyében maximum szimbolikus eredményre számítok, a katonai beszerzések maradnak, ahogyan vannak és az iskolaügyből ugyanúgy szöknek majd az emberek, mint az egészségügyből. De most már nem csak a tanítók, hanem - lásd a középiskolai és egyetemi szintet - a diákok is. Aki megengedheti magának, már külföldön van, vagy oda kacsintgat. Pozsony környékéről már az alapiskola szintjén is Ausztria a divat. Persze, ha lesz 65 éves foglalkoztathatósági limit, attól még nem lesz elég fiatal és jó szaktanár, de kit érdekel majd az akkor (azaz a következő választási időszakban)…

Ezek a kilátások.

A közvélemény, tehát a vélelmezett többség pedig ilyen módon, ilyen számokban kifejezhetően reménykedik, vagyis részben téved, részben napszúrása van, részben nem reménykedik.

Igen, mindez a demokrácia velejárója, de a működni képes demokrácia azért más attribútumokkal is rendelkezik.

Érdemes körülnézni. Nem kelet felé. Nem onnan érkezik a tisztító és üdítő eső a kánikulában mihozzánk…

Címkék: Fico-kormány