Diákok elbarikádozták a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem épületét

2020. szeptember 1. - 11:06 | Külföld

Hétfőn a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemnél (SZFE) tartott demonstráció után az intézmény több hallgatója bevonult az egyetem épületébe és blokádot állítottak - írja a hvg.hu. Lesátraztak és hálózsákokat is hoztak magukkal.

Diákok elbarikádozták a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem épületét
Fotó: MTI/Jázsai Csaba

Az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke, Csernai Mihály azt nyilatkozta, hogy céljuk a hosszúbb távú ellenállást mert nem akarják beengedni az épületbe Vidnyánszky Attilát, a kuratórium új elnökét. Ennek ellenére készek az együttműködésre, azonban csak akkor, ha az intézmény új vezetése kész meghallgatni az észrevételeiket, a kéréseiket. Az egyik diák pedig azt mondta, a diákokon áll, hogy kiket engednek be az épületbe, s kik azok a személyek, akiknek jelenléte nem kívánatos.

Fotó: Reviczky Zsolt

Fotó: Reviczky Zsolt

A Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete előtt hétfőn tüntettek amiatt, hogy az intézmény szeptembertől már alapítványi formában működik. A kuratórium elnökévé Vidnyánszky Attilát választották. Vidnyánszky kinevezése az egyetem több diákjában és munkatársában ellenérzést váltott ki.

A tüntetés résztvevői szerint a hatalom megszállta az egyetemet, aminek az az oka, hogy a "a Színművészetiről gondolkodni képes emberek kerülnek ki, "nem pedig droidok".

A Színház-és Filmművészeti Egyetem szenátusa is lemondott, mert szerintük felszámolták az autonómia minden elemét.

Vidnyánszky azt nyilatkozta, hogy nem örül a történteknek, s reménykedik abban, hogy

"lecsillapodnak a kedélyek és nagyon hamar érezhetővé tudjuk tenni a pozitív változási folyamatokat".

viahvg.hu