Diákolimpia 2016: Először volt esszéíró-pályázat

2016. október 12. - 19:36 | Régió

Dunaszerdahelyen rendezték meg az elmúlt pénteken a dél-szlovákiai alapiskolások 3. Diákolimpiájának országos döntőjét, melynek keretében a diáksportolók öt sportágban mérték össze rátermettségüket.

Diákolimpia 2016: Először volt esszéíró-pályázat
Deák Kristóf, Vodnyanszky Renáta, Nagy Balázs, Molnár Orsolya (Fotó: Lelkes Vince)

Ahogy már arról a Parameter.sk beszámolt a finálé két kísérőprogramjaként a szervezőbizottság képzőművészeti versenyt, ill. sporttémájú esszéíró-pályázatot is meghirdetett (utóbbit először). Mindkét esetben szakmai zsűri értékelte és díjazta a beküldött pályamunkákat. (A képzőművészeti verseny eredményeiről már hírportálunkon beszámoltunk.)

Az esszéíró-pályázatra öt munkát terjesztettek be a diákok és felkészítőik, a szóbeli prezentáción három szerző jelent meg. Versenyen kívül Nagy Balázs komáromi gimnazista Sarlós József életútját vázolta föl. Az első díjat Molnár Orsolya, a búcsi Katona Mihály Alapiskola 9. osztályos diákja nyerte Rácz Norbert karateedző című munkájával. A 2. helyezett Deák Kristóf, az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola 8. osztályos tanulója Gáspár László asztaliteniszező paralimpikont mutatta be dolgozatában. A 3. helyezett nagyabonyi illetőségű Vodnyánszky Renáta (7. oszt.) édesanyja, Medgyes Renáta atléta eddigi pályafutását tekintette át. Különdíjban részesült Nagy Judit, a csilizradványi Kóczán Mór Alapiskola hetedikes diákja, ő Horváth Ferenc, a példakép című munkájáért. Az ötödik portré Magyar Imre szlovákiai magyar hosszútávfutó eredményeit foglalta össze, beterjesztője Ďurkovič Enikő, a búcsi Katona Mihály Alapiskola 9. osztályos tanulója volt.

A dél-szlovákiai felső tagozatos diákok versenyét elõször 2012-ben, másodszor 2014-ben rendezték szintén Dunaszerdahelyen. Ötletgazdái Szabó László, a dunaszerdahelyi sportgimnázium igazgatója és Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének korábbi elnöke voltak.

(lel)

Címkék: Diákolimpia