Digitális mérőeszközök az egészségünkért

2021. május 24. - 16:33

A modern technológiának köszönhetően ma már otthon is figyelemmel kísérhetjük egészségi állapotunkat. Ez elsősorban a krónikus betegségben szenvedők számára fontos. Azonban abban is segítenek nekünk az otthon használható mérőeszközök, hogy megelőzhessük a bajt. Sokáig csupán a láz- és vérnyomásmérő készülékek képezték a házi patika részét. A digitális vércukormérők új korszakot jelentettek a cukorbetegek számára. Azonban ezek mellett a kütyük mellett ma már koleszterin- és vérzsírszintünket is kényelmesen megmérhetjük.

Digitális vérnyomásmérők

A szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők részére mindenképpen ajánlott az otthoni vérnyomásmérő készülék. Egyrészt nagyon hasznos a vérnyomásnapló vezetése. A legtöbb kezelőorvos ezt elő is írja a betegének. Másrészt ha rosszul érezzük magunkat, nagyon gyorsan kiderülhet, hogy ezt a vérnyomásunk okozza-e.

A pulzusszám mérése ugyancsak ajánlott, különösen, ha pacemakerrel élünk. A csuklóra helyezhető készülékek gyorsan és kényelmesen használhatóak. Természetesen a hagyományos, mandzsettás kivitelű vérnyomásmérők is ugyanolyan hasznosak.

Életet menthet a pulzoximéter

A koronavírus-járvány egy új mérőkészüléket vezetett be a köztudatba. Ez pedig nem más, mint a pulzoximéter. Ez az ujjunkra csiptethető digitális mérőeszköz méri a pulzusunkat és a vérünk oxigénszintjét.

Számos kórkép esetén ajánlott lehet a használata. A légzési nehézségekkel járó betegségek, de akár evészavarok vagy alvási apnoé esetén is életet menthet. Használata rendkívül egyszerű, a memóriájában eltárolt adatok alapján pedig akár diagramot is készít az eszköz. Ez a kezelőorvosunk számára is nagyon hasznos adatforrás.

A koleszterint is mérhetjük otthon

Hazánkban az egyik leggyakoribb betegség az elhízás. Ennek a jelenségnek számos tárbetegsége alakul ki, ilyen például a magas koleszterinszint. Rendszeres ellenőrzése azért ajánlott, mert sokszor halálos következményekkel jár.

A szívinfarktusok, agyvérzések sok esetben az érelmeszesedés talaján keletkeznek. Ennek oka pedig legtöbbször a helytelen életmód miatt kialakult magas koleszterinszint. Amennyiben gyógyszeres kezelésre szorulunk, még inkább javasolt az otthoni koleszterinmérés.

A vizeletünk is jelezheti a bajt

A digitális vércukormérők magasabb árfekvésű modelljei már húgysavszintet is képesek mérni. A vizeletünk is számos olyan problémáról árulkodhat, amelyet másképp talán nem is sejtenénk. Az emelkedett húgysavszint anyagcserezavarra utalhat, ami miatt köszvény alakulhat ki. A cukorbetegek vizeletében megjelenő cukor ugyancsak jelzi a magas vércukorszintet.

Digitális tesztek mellett elszíneződő vizelettesztcsíkokkal is elvégezhetjük otthon a vizsgálatot. Ezek a gyorstesztek több paraméter vizeletből történő mérésére alkalmasak. Akár fertőzések vagy maga a cukorbetegség gyanúja is alátámasztható a tesztekkel.

(PR-cikk)