Díjat kaptak a Duna régióval foglalkozó zöldek

Sólymos László környezetvédelmi miniszter ma 32 miniszteri elismerést adott át olyan személyeknek és csoportoknak, akik kimagasló munkát végeztek a természet- és környezetvédelem terén.

Díjat kaptak a Duna régióval foglalkozó zöldek
Fotó: Paraméter

Köztük volt például a Zöldebb Szlovákia – Környezetvédelmi Stratégia 2030 jövőkép vagy a DriDanube program kidolgozói, amely a Duna régió aszálykockázatával foglalkozik. Az elismerések ünnepélyes átadását ebben az évben is a Környezetvédelmi Világnapra időzítették.

„Gyakran szembesülünk azzal a kérdéssel, hogy mennyire engedhetjük meg magunknak, hogy társadalmunk fejlődése a környezet kárára történjen. Ezért kell elismernünk azoknak az embereknek a munkáját és teljesítményét, akik szakmai tapasztalataik alapján ismerik a választ erre a kérdésre,“ – mondta Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

A miniszteri díjat ebben az évben például a modern környezetvédelmi politika jövőképének a - Környezetvédelmi Stratégia 2030 elnevezésű dokumentum szerzői kapták, akiknek a munkáját a Környezetpolitikai Intézet irányította és összegezte. A dokumentum elkészítésébe 160, az állami, a magán-, a tudományos és a nonprofit szektorból érkező szakértő  kapcsolódott be, a munkájuk eredménye  egy zöldebb Szlovákia jövőképe. A dokumentum három kulcsfontosságú területet tárgyal: a természetvédelem, az éghajlatváltozás és a légkör védelme, valamint a zöld gazdaság, beleértve a hatékony hulladékgazdálkodást is. A Környezetvédelmi Stratégiát februárban a kormány jóváhagyta, amely minden minisztériumot kötelez a dokumentumban leírt célok megvalósítására.

„A Szlovákia előtt álló környezetvédelmi kihívások hosszú távú jövőképet és stratégiai irányt követelnek. Végre 25 év után a Környezetvédelmi Stratégia pontosan meghatározza az egyértelmű célokat, és konkrét intézkedéseket javasol ezen a területen,“ egészítette ki a miniszter.

Elismerésben részesültek a minisztérium ágazati szerveinek szakemberei, akik például a környezeti terhek megszüntetésével, a víz minőségével, a műszaki-biztonsági felügyelettel vagy a környezetvédelmi neveléssel foglalkoztak.

A környezetvédelmi miniszter díja nem jár pénzjutalommal, a miniszter 1999-től ítéli oda a kimagasló eredményekért vagy a környezetvédelemben és a környezetvédelem fejlesztésben végzett hosszú távú munkáért. 

Környezetvédelmi díj - egyének:

1. Vladimíra Fabriciusová

2. Lotta Blaškovičová

3. Karol Munka

4. Martin Prvý

5. Soňa Ščerbáková

6. Marián Puškár

7. Vlasta Jánová

 

Környezetvédelmi díj - csoport:

1. A Szlovák Meteorológiai Intézet munkatársai a Dri Danube - Duna régió aszálykockázata projekt elkészítéséért

2. A környezetvédelmi minisztérium munkatársai – Környezetvédelmi Stratégia 2030 - egy zöldebb Szlovákia jövőképe

(para)