Díjazták a nagyabonyi csemadokosok munkáját

2019. február 23. - 13:10 | Kultúra

Évértékelő közgyűlést tartott pénteken a Dunaszerdahely melleti település Csemadok-alapszervezete.

Díjazták a nagyabonyi csemadokosok munkáját
Lelkes Vince felvételei

A helyi kultúrházban Moravek Ivett elnök foglalta össze a tagság elmúlt évi tevékenységét. Kiemelten szólt a Csillagfürt népdalkör és annak vezetője, Kiss Katalin, illetve a citerazenekar munkájáról, melyet 2019 januárjában, a Kultúra Napja alkalmából a Csallóköz Kultúrájáért-díjjal jutalmaztak az illetékes szervek. Az abonyi csemadokosok tavaly részt vettek a május 15-i hazai ünnepségen, író-olvasó találkozókat szerveztek Szomolai Tiborral, ill. Borsi Ferenccel, szüreti bált rendeztek, húsvétkor passiójátékot, adventkor élő betlehemet állítottak színpadra. Kultúrcsoportjai Vásárúton, Győrújbaráton, Dunaszerdahelyen, Écsen, Nyékvárkonyban, Békén, Nyúlon, Nagypakán, Nyitrán, Bősön, Keszölcésen, Kecskeméten, Királyréven, Naszvadon, Szlovéniában és másutt is közönség elé léptek különböző fesztiválokon és szakmai napokon.

Sátor Zoltán, a Dunaszerdahelyi Területi Választmány elnöke – egyebek mellett – elmondta: a Csemadok Európa egyik, Közép-Európa legnagyobb civil szervezete 1949-től, megalakulásától napjainkig, tehát immár 70 esztendeje összetartja a (cseh)szlovákiai magyarságot, tagsága országosan közel 50 ezer főt számlál, a Dunaszerdahelyi járásban 40 alapszervezetben 6 és fél ezer lelket.

Gányovics Júlia, Nagyabony község polgármestere megköszönte a csemadokosok közhasznú tevékenységét és az önkormányzat további támogatásáról biztosította a közösséget.

A Csemadok-közgyűlés zárórészében a tagság jóváhagyta a szervezet 2019. évi munka- és gazdasági tervét.

A kultúrműsorban a hazai csoportokon kívül fellépett a hodosi citerazenerkar is.

(lel)