Diósförgepatonyban integrált egészségügyi központ létesülhet

2018. december 14. - 20:56 | Régió

A dunaszerdahelyi járásbeli Diósförgepatony önkormányzata integrált egészségügyi központot (CIZS) létesítene a községben. A projekttel a község az Egészségügyi Minisztérium felhívására jelentkezik. A projekt benyújtásának tervezett időpontja december 19., szerda.

Diósförgepatonyban integrált egészségügyi központ létesülhet
Fotó: Paraméter - archív

A község honlapján arról tájékoztatott, hogy a projekt része lenne a CIZS-objektum felépítése mellett a technikai felszerelés és az egészségügyi berendezések biztosítása, továbbá a rendelők IKT infrastruktúrájának kiépítése, valamint az épület teljes akadálymentesítése is.

Diósförgepatony önkormányzata felhívta a különféle szakorvosok és a szociális szolgáltatók figyelmét, hogy ha a tervezett központban kívánják folytatni a tevékenységüket, vegyék fel a kapcsolatot a község polgármesterével a nyilvánosan hozzáférhető elérhetőségeken keresztül. A község közleménye példaként a háziorvosokat és gyermekorvosokat, nőgyógyászokat, fogorvosokat, illetve a rehabilitációs szakembereket és gondozókat említi.

Ha jóváhagyják a vissza nem térítendő anyagi támogatást, a központ várhatóan 2020 augusztusa és 2022 májusa között épülhet fel, és 2022 júliusában nyílhat meg.

Az integrált egészségügyi központok kiépítésére 70 millió euró összértékű uniós támogatást fordítanak. Ennek a projektnek a megvalósítására az önkormányzat legfeljebb 700 000 eurót kaphat. A támogatásban részesülők a projekt teljes költségének öt százalékát állják önerőből. A minisztérium által kezdeményezett integrált egészségügyi központokban egy helyen nyújtanának háziorvosi, gyermekorvosi és szakorvosi ellátást.

TASR