Dióspatonyban épülhet meg 30 millió euróból a Szlovák Nemzeti Kerékpárközpont

Dióspatonyban tervezik felhúzni az új Nemzeti Kerékpárközpontot, a pénzügyminisztérium 30 millió eurót szabadíthat fel erre a célra.

Dióspatonyban épülhet meg 30 millió euróból a Szlovák Nemzeti Kerékpárközpont
Illusztráció (Fotó: SITA)

A tárca javaslatában egy multiciklisztikai komplexum terve áll, amely lehetővé tenné a sportág minden formájának (országúti, hegyi, pályakerékpár, BMX, ciklokrossz, ciklotrial) gyakorlását és hazai, illetve nemzetközi versenyek megrendezését is. A javaslatról hétfőn ér véget a tárcaközi egyeztetés.

A létrehozását azzal indokolják, hogy fejlesszék a teljesítményközpontú kerékpározás, illetve a professzionális sportolók számára a tréning lehetőségeit, míg amatőrök, illetve családok számára létrejönne egy hely a szabadidő aktív eltöltésére.

A sportolással összefüggő objektumokhoz kapcsolódnának különböző szolgáltatók, regenerációs és szálláslehetőséget nyújtó komplexumok, emellett a környéken kiépítenének kerékpárutakat, hogy a közlekedés eme formájával is könnyen megközelíthető legyen az új központ.

A minisztérium célzott támogatást nyújtana a központ létrehozására, megnövekedett költségek esetén pedig a szükséges többletet a Szlovák Kerékpáros Szövetség segítségével vagy banki hitelből törlesztenék. A dotáció merítését 2019 és 2023 közé teszik, tehát vélhetően ez idő alatt jöhet létre a komplexum.

(TASR)