Diplomáciai jegyzéket küldött a szlovák külügy Magyarországnak Kövér László somorjai látogatása kapcsán

2021. augusztus 5. - 11:41 | Belföld

A szlovák külügyminisztérium diplomáciai jegyzéket küldött Magyarországnak, amelyben felszólítják a magyar felet, hogy a szokásos és szabványos diplomáciai eljárásoknak megfelelően járjon el, és előzetesen tájékoztassa a szlovák felet állami tisztviselői látogatásának céljáról.

Diplomáciai jegyzéket küldött a szlovák külügy Magyarországnak Kövér László somorjai látogatása kapcsán
Fotó: Szinghoffer Mátyás

A külügyminisztérium Kövér László (Fidesz), a magyar Országgyűlés elnökének hétfői (augusztus 2.), somorjai (Dunaszerdahelyi járás) látogatására reagált a diplomáciai jegyzékkel. Kövér a hét elején egy kitelepítési emlékmű felavatásán vett részt a csallóközi városban.

Kövér László somorjai beszédében bocsánatkérést és elégtételadást követelt a II. világháborút követő kitelepítések miatt. "A magyarság nem bocsáthatta meg az ellene elkövetett bűnöket, mert a mai napig nem kértek bocsánatot tőle. A jogfosztás megaláztatás és szülőföldről való elűzetés a mai napig lezáratlan történet az emlékezetünkben és nyílt seb a lelkünkben. A magyarok és szlovákok közös keresztény hite és közép-európai sorsközössége, valamint államaink érdekközössége mindannyiunkat arra kötelez, hogy a 20. századi közös történelmünk nyílt sebeit a 21. században begyógyítsuk" – mondta a magyar Országgyűlés házelnöke a hétfői emlékműavatáson.

Ivan Korčok (SaS) szlovák külügyminiszter szerint az a módszer, ahogy Magyarország legfőbb képviselői folyamatosan megnyitják a történelmi kérdéseket, szembemegy Magyarország azon deklarált igyekezetével, amely szerint igyekeznek jó bilaterális kapcsolatot ápolni Szlovákiával.

"Csalódott vagyok amiatt, hogy Budapestről állandóan üzeneteket és kioktatást kapunk a közös történelmünkkel kapcsolatban. Határozottan elutasítom azt, hogy Magyarország második legfőbb közjogi méltósága szükségét érzi, hogy Szlovákiában prezentálja a saját történelemolvasatát" – fogalmazott.

A szlovák külügyminisztérium a jegyzékben emlékeztet arra, hogy továbbra is készek standard logisztikai támogatást nyújtani a magyarországi hivatalos látogatásokhoz, de nem tartják helyénvalónak, hogy a szlovák fél csak utólag értesül arról, hogy a magas rangú magyar politikai tisztségviselők milyen eseményeken vesznek részt Szlovákiában.

A külügyi tárca diplomáciai jegyzékben adott hangot csalódottságának az augusztus 2-i, hétfői, somorjai rendezvényen elhangzottakkal kapcsolatban. A külügy szerint a látogatás nem a jószomszédi kapcsolatok szellemében zajlott. Leszögezte, Szlovákia továbbra is kész minden, a kölcsönös kapcsolatokat érintő kérdésében egyeztetni Magyarországgal.


(TASR/para)