Diplomáciai ügy lesz Szávay dunaszerdahelyi irodanyitásából - Pellegrini lépéseket fontolgat

2015. október 15. - 14:38 | Belföld

Peter Pellegrini felszólította a Jobbik-képviselőt, hogy zárja is be a szerdán Dunaszerdahelyen megnyitott irodáját. Különben törvényt módosítanak, és megteszik ők. Körülbelül.

Diplomáciai ügy lesz Szávay dunaszerdahelyi irodanyitásából - Pellegrini lépéseket fontolgat
Peter Pellegrini (Fotó: TASR)

Folytatódik a politikai hercehurca Szávay István Jobbik-alelnök és magyar országgyűlési képviselő dunaszerdahelyi irodájának megnyitása miatt. Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke felszólította őt, hogy zárja be az irodáját, ellenkező esetben törvénymódosítást javasol, amellyel a jövőben megtiltanák bármilyen idegen ország képviselőjének az irodanyitást Szlovákiában.

Jelezte azt is, hogy Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter magyarázatot fog kérni erre pozsonyi magyar nagykövettől.

Pellegrini úgy véli, hogy szlovákiai irodát csak a szlovák parlament képviselője nyithat. Éppen ezért Szávayét csak egy "úgy nevezett" irodának minősíti.

Elismételte, amit Fico is mondott, hogy Szávay azon igyekszik, hogy megbontsa a Szlovákia és Magyarország közt folyó konstruktív párbeszédet. Hangsúlyozta, hogy az utóbbi éveket nézve most a legjobb a viszony a két ország között. Magyarország hivatalos képviselőit egyszersmind arról biztosította, hogy Szlovákia folytatni fogja a konstruktív dialógust a jo kapcsolatok érdekében. "Nem engedjük, hogy szélsőségesek individuális megnyilvánulásai megzavarják ezt" - szögezte le.

Itt már elég sokan elmondták ugyanazt:

Az SNS is hisztizik a Jobbik irodanyitása miatt

Fico: Provokáció, hogy a Jobbik irodát nyitott Dunaszerdahelyen!

Szávay közleményben válaszolt a fölszólításra így:

Bizonyára vannak olyan magyar politikusok akiknek Fico megszabhatja, hogy meddig mehetnek el a magyar érdekek képviseletében, én azonban még véletlenül sem tartozom ezek közé, ezért eszembe sincs teljesíteni a követelésüket. Kétségkívül igaz Robert Fico azon állítása, hogy Orbán Viktorral "konstruktív és pozitív" a viszonyuk, valamint "kizárólag a jövő pozitív projektjeire" összpontosítanak. Bizonyára könnyű lehet az együttműködés egy olyan magyar miniszterelnökkel, aki a gazdasági előnyök és a jövő pozitív projektjeiért cserébe kivétel nélkül az összes felvidéki magyar ügy képviseletéről lemondott.

TASR/para