Diszkriminatív a fiatal szülőknek járó hosszabb szabadság

2019. október 22. - 16:43 | Belföld

Az Emberi Jogi Központ diszkriminatívnak tartja, hogy a 33 évnél fiatalabbaknak is 25 napos szabadság járjon, ha van gyerekük. A módosítást az SNS terjesztette elő, a parlament pedig múlt héten elfogadta. Eddig csak a 33 éven felülieknek járt öthetes szabadság, a fiatalabbaknak négyhetes.

Diszkriminatív a fiatal szülőknek járó hosszabb szabadság
Illusztrációs felvétel (Pixabay)

„A szabadság azt a célt szolgálja, hogy a munkavállaló kipihenje magát és feltöltődjön. A gyereket nevelő munkavállalónak előnyöket biztosító törvény diszkriminálja a fiatal gyermektelen munkavállalókat” - írta állásfoglalásában Katarína Szabová, a központ igazgatója.

Az éves szabadság az alkotmány által garantált jog.

„A törvényt módosítani kell a diszkriminálást tiltó előírások és az egyenjogúság elve alapján”

- tette hozzá Szabová.

Az Emberi Jogi Központ arra is figyelmeztet, hogy a munkavállaló szabadsághoz való joga a pihenést hivatott garantálni, nem pedig a gyerekneveléssel kapcsolatos feladatok elvégzését. A munka törvénykönyve másfajta előnyöket és jogokat garantál a munkavállaló szülők számára, ezek közé tartozik például a gyed és a gyes.

„A családpolitikai intézkedéseket, más, nem diszkrimináló módon kell bevezetni, ilyen például az ún. work-lifebalance családbarát koncepció, amely az egyensúly megteremtésére törekszik a munkavállalás és a gyereknevelés között”

- írta az Emberi Jogi Központ.

TASR