DNS-vizsgálatnak köszönhetően derült fény a II. világháborúban harcolt katona titkára

 DNS-vizsgálat segítségével derült ki, hogy a 72 éves francia André Gantois és a 64 éves amerikai Allen Henderson féltestvérek: apjuk amerikai katonaként részt vett az 1944. évi normandiai partraszállásban. 

A két férfinek korábban tudomása sem volt egymás létezéséről. DNS-vizsgálatuk mutatta ki, hogy mindkettőjük apja a második világháborúban harcolt amerikai közkatona, Bill Henderson.

A kelet-franciaországi Ludres-ban élő André Gantois és a dél-karolinai greenville-i illetőségű Allen Henderson hétfőn Colleville-sur-Mer-ben találkozott, ahol apjuk a D-napon a 132 700 szövetséges katona egyikeként partra szállt. Bill Henderson 1997-ben halt meg és Los Angelesben temették el.

A két férfi családja kíséretében vett részt a mintegy 9000 fehér kereszt borította tengerparton tartott katonai ünnepségen.

Fotó: AFP / Manila Bulletin

André Gantois 15 éves korában, anyja halálakor tudta meg, hogy viszonya volt egy amerikai katonával, akivel az után találkozott, hogy az amerikai hadseregnél keresett munkát.

Gantois húszévesen fordult a párizsi amerikai nagykövetséghez, hogy próbálják meg megtalálni az apját, akinek nem tudta a nevét.

"Azt felelték erre, hogy amit kérek, olyan, mintha tűt keresnének a szalmakazalban"

- mesélte.

Nemrégiben DNS-mintát küldött egy amerikai intézetnek, amely a Henderson család megbízásából DNS-alapú családfakutatást végzett.

Az eredmény augusztusban született meg:

"a minták egyformák voltak, és az intézet megállapította, hogy van egy fivérem az Egyesült Államokban és amerikai családból származom"

- mondta el André Gantois.

Allen Henderson, aki szerint a történtek "örökre megváltoztatták az életüket", először járt Franciaországban.

Hetven évvel a háború után még mindig nem tudni, hány gyerek született francia nők és szövetséges katonák kapcsolatából - jegyezte meg Emmanuel Thiébot, a caeni emlékhely történésze. Az ismert, hogy mintegy 200 ezer francia született német apától, de megbízható kutatások híján nincs hivatalos adat a szövetséges katonák gyerekeinek számáról.

(MTI)