A dohányosok kénytelenek lesznek újra többet fizetni, és hamarosan azok is, akik e-cigit szívnak!

2021. szeptember 20. - 08:15 | Belföld

Az Európai Unió szigorítja a dohánytermékek adóztatását, ami viszont nemcsak a hagyományos cigaretta árát, de az alternatív termékek, mint például az e-cigaretta használatát is drágítják.

A dohányosok kénytelenek lesznek újra többet fizetni, és hamarosan azok is, akik e-cigit szívnak!
Illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

A cigi idén februárban dobozonként átlagban 40 centtel lett drágább, jövőre 20 cent lehet ez a növekmény, majd 2023-ban újabb 20 cent - írja a Tvnoviny.sk. Ez azonban csak az alap.

Az EU szigorítása tovább emelheti az árakat. A pontos számok egyelőre nem ismertek, az unió viszont ambiciózus célt tűzött ki a rák elleni harcot összefoglaló tervezetében. Ebben az áll, hogy az évtized végére, tehát 2030-ra szeretnék a dohányosok arányát 5%-ra csökkenteni Európában.

Az ezzel kapcsolatos aktuális EU-s irányelvet 2011-ben hagyták jóvá, azóta viszont számos alternatív dohánytermék jelent meg és terjedt el a piacon. Az EU új irányelve ezek, elsősorban a felforrósított dohánytermékek és az elektromos cigaretta használatát is szabályozná.

Az utóbbi időben elősorban a felforrósított dohánytermékek örvendenek növeknő népszerűségnek, a füstmentes termék adója ugyanis alacsonyabb. Míg ugyanis egy csomag cigi 4 eurós árából jelenleg 2,42 eurót tesz ki az adó, addig egy doboz dohánypatroné 80 centet. Az EU többek között ezek adóztatási plafonját is átállítaná.

Ehhez képest Nagy-Britannia más, a hagyományostól eltérő módszert választ és a dohányzás alternatív formáit népszerűsíti a klasszikus cigarettával szemben. A TVnoviny.sk közlése szerint például némely kórházak elektromos cigarettával ajándékozzák meg a sürgősségire érkező dohányosokat.

(TVnoviny.sk)