A dohányzásról való leszokás módjai 

2021. szeptember 20. - 10:01

Minden valószínűség szerint senki számára nem újdonság az, hogy a dohányzás rendkívül káros az egészségre. Éppen ezért a többség megpróbál leszokni erről a káros szenvedélyről, de persze nem mindenkinek megy egyformán és könnyen.

De akkor milyen módszerekkel érdemes próbálkozni, amik garantáltan elérik a hatásukat?

A dohányzásról való leszokás módjai 

Nikotint pótolni vagy nem pótolni?

A dohányzás okozta addikciót elsősorban a benne lévő nikotinnak köszönhetjük. Ez az anyag meglehetősen nagymértékben tud függőséget okozni, így a legjobb mielőbb megszabadulni tőle. Persze nem megy egyik napról a másikra, sokak számára igencsak szenvedéssel teli és rögös út vezet a leszokáshoz.

A leszokás egyik a módja a nikotin csökkentése, majd végül megvonása. A leggyakrabban a nikotinpótlást különböző eszközökkel érik el, mint például rágógumi, tapasz vagy spray formájában. Természetesen ezek sem csodaszerek, így fontos tudni, hogy a szervezetünk hogyan reagál a nikotinnak az ilyen módon történő pótlására, mennyire van értelme ezt a módszert használunk.

Ha meg akarunk szabadulni a dohányzás okozta káros anyagoktól, akkor mindenképp érdemes letenni a cigarettát és valamilyen alternatív módszerhez folyamodni. Mivel a nikotin pótlására szükség van, ezért nagyon jó megoldást nyújt az elektromos cigaretta. Ennek az a lényege, hogy a készülékre tehető liquidekben dohány és nikotin van. Hevítés hatására ezekből gőz alakul ki, amit belélegezve a dohányzás élményéhez hasonlót kapunk. De mivel az sokkal kevésbé káros, mint a hagyományos cigaretta, így egyre szívesebben fogyasztják az emberek, nem is beszélve a piacon kapható kellemes ízesítésekről.

Heat-not-burn technológia

Ez a megoldás a dohányzás káros voltát próbálja kiküszöbölni, azaz magát az égési folyamatot. Ugyanis ekkor szabadul fel a legtöbb káros anyag a cigarettázás során, amik a tüdőbe jutva komoly gondokat okozhatnak, sőt talán komolyabbakat, mint a nikotinfüggőség. Éppen ezért fejlesztették ki a hevítésen alapuló technológiát, azaz a heat-not-burnt.

Ezek között megtalálhatóak a dohánytartalmú hevítőrudak, a dohánymentes, de nikotintartalmú, azaz nikotinsót tartalmazó hevítőrudak, valamint a tökéletesen nikotinmentes hevítőrudak egyaránt. Ez utóbbiak teaalappal készülnek, így az esetek jelentős részében különféle ízesítésben kaphatóak. A Finom Füst kínálatában számos hevítőrúd közül válogathatsz.

A fentieket figyelembe véve egy elég sötét jövőkép alakult ki a hagyományos cigaretta kapcsán. Hiszen káros anyagok bevitele nélkül is elérhető ugyanaz az élmény, valamint ugyanaz a nikotinmennyiség. Sőt, akiknek csak maga a dohányzás mozdulata hiányozna, azoknak a nikotinmentes hevítőrudak nyújtanak kielégítő élményt, hiszen nem károsak, de mégis megvan a megszokott rituálé.

(PR-cikk)