Doležal szerint csak örülhetünk az M30-as autópálya megnyitásának, amely összeköti Pozsonyt és Kassát is

2021. október 27. - 17:59 | Belföld

Annak a magyarországi autópályának a megnyitása, amely összeköti Pozsonyt és Kassát is, csak örömre ad okot. Ezt a szerdai kormányülés után jelentette ki Andrej Doležal (Sme rodina-jelölt) közlekedési miniszter, arra reagálva, hogy kedden (október 26.) megnyitották az M30-as autópálya Miskolctól a magyar-szlovák határig húzódó szakaszát.

Doležal szerint csak örülhetünk az M30-as autópálya megnyitásának, amely összeköti Pozsonyt és Kassát is
Fotó: TASR/František Iván

"Ez a szlovák állampolgárok szempontjából jó hír, csak örülhetünk neki. Minden kilométer autópálya és vasút, amely elősegíti a mobilitást, csak jó nekünk" - fűzte hozzá.

"Igen, kudarc és szégyen, ez is egy nézőpont. Attól függ, honnan nézzük" - mondta a miniszter arra utalva, hogy a magyarok előbb kötötték össze autópályával Pozsonyt és Kassát, mint a szlovákok.

A tárcavezető hozzátette: a közlekedési tárca és a Nemzeti Autópálya-kezelő társaság igyekeznek felgyorsítani a Szlovákia területén futó Pozsony - Kassa autópálya kiépítését. Emlékeztetett, hogy csütörtökön (október 28.) nyitják meg az eperjesi elkerülőút két jelentős szakaszát. Kilátásba helyezte továbbá, hogy várhatóan 2023 végéig két további, kulcsfontosságú szakaszt (Hubová - Ivachnová, Višňové) is átadnak a forgalomnak.

Az M30-as autópálya Miskolc és Tornyosnémeti közötti szakaszát október 26-án adták át. Erről az MTI hírügynökség tájékoztatott. Ez volt az utolsó szakasz, amely ahhoz kellett, hogy Pozsonyt autópálya kösse össze Kassával. Ez a sztráda azonban Magyarország területén fut.

Nagy Róbert Attila, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója a Tornyosnémeti határában tartott ünnepségen elmondta, az 56,8 kilométer hosszú új sztrádaszakasz része a 3300 kilométer hosszú, a Balti-tengertől Romániáig, illetve Görögországig tartó Via Carpatia közlekedési folyosónak.

TASR