Dolgozók százai estek ki az egészségügyből, az állam medikusokkal orvosolja a helyzetet

2022. február 10. - 13:20 | Belföld

Egyik rekord után jegyzik a másikat az új fertőzöttek számát illetően, de ami még eltántorítóbb, hogy a kórházakban újfent több mint kétezer fertőzöttet ápolnak. Az egészségügyi intézmények azt állítják, hogy felkészültek a betegáradatra, viszont a magas fertőzőképességgel rendelkező omikron miatt személyzeti gondokkal küzdenek. Ennek ellenére az egészségügyi miniszter és a kormányfő is belengette: hamarosan visszatérhetünk a régi életünkhöz.

Dolgozók százai estek ki az egészségügyből, az állam medikusokkal orvosolja a helyzetet
Fotó: TASR

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter szerint március végén jöhet el az idő, amikor eltörölhetnek minden járványügyi intézkedést, Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök viszont optimistább: szerinte ez már az elkövetkező napokban bekövetkezhet. Az intézkedéseket fokozatosan oldják majd fel, tekintettel arra, hogy alacsony a beoltottság, a reszpirátor beltéren való viselése viszont minden bizonnyal továbbra is érvényben marad majd.

A kórházakban viszont nem ilyen rózsás a helyzet, ugyanis a magas fertőzőképességgel rendelkező omikron variáns alaposan megtizedelte a személyzetet. Mivel az egészségügyi intézmények továbbra is főként a Covidra összpontosítanak, más ellátást pedig korlátoznak, így egyelőre győzik a fertőzöttek ellátását.

Egy héttel ezelőtt 90 egészségügyi dolgozó hiányzott Eperjesen, ez a szám viszont azóta megduplázódott – jelenleg 188 pozitívan tesztelt egészségügyi dolgozót tartanak nyilván. Hasonló a helyzet a kassai Louis Pateur kórházban, ahol január elején 145 alkalmazott volt karanténban, jelenleg pedig 140-en vannak. Monika Krišková, a kórház szóvivője szerint az intézményben stabil a helyzet, egyelőre nem okoz gondot a nagyobb kiesés. Nyitrán megközelítőleg 80 egészségügyi dolgozó van karanténban, Zsolnán pedig 105.

Kisebb kieséssel küszködik a pozsonyi Egyetemi Kórház is – az ott dolgozó 6800 alkalmazottból jelenleg 170-en munkaképtelenek a fertőzés miatt. A kórházban viszont már 2020 óta kisebb hiánnyal küzdenek, már ami az egészségügyi nővéreket illeti. Míg az orvosok száma évközi viszonylatban nőtt, a nővérek 51-gyel kevesebben lettek – 2020 decemberében 1940-en voltak, tavaly decemberben pedig már csak 1889-en.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint egyelőre irányításuk alatt tartják a helyzetet, köszönhetően annak is, hogy a Covid-részlegekre eddig 400 medikus és ápoló diák ment segédkezni. A tárca 10 eurós órabért ígért nekik, ami 3-mal több, mint amit az átlagos egészségügyi nővérek kapnak. A fizetés mellett az elvégzett munkát beszámítják a szakmai gyakorlatukba is.


(hnonline.sk)