Donald Trump Londonban részt vesz a NATO megalakulásának évfordulós csúcstalálkozóján

2019. november 15. - 20:53 | Külföld

Donald Trump amerikai elnök december 3-án Londonban részt vesz a NATO megalakulásának évfordulós csúcstalálkozóján  - jelentette be pénteken a Fehér Ház.  

Az észak-atlanti szervezet 1949-ben történt megalapításának évfordulóa alkalmából rendezendő csúcstalálkozót egy London melletti golfklubban tartják. Donald Trump és felesége rést vesz azon a fogadáson is, amelyet ez alkalomból II. Erzsébet királynő ad a Buckingham-palotában.

"Hetven esztendővel a megalapítása után a NATO változatlanul a történelem legsikeresebb szövetsége, amely biztosítja tagjainak a biztonságot, a felvirágzást és a szabadságot"

- szögezte le közleményében az amerikai elnöki hivatal.

A kommüniké leszögezte azt is, hogy Donald Trump az évfordulós rendezvényen "hangsúlyozni fogja, hogy a NATO-nak okvetlenül fel kell készülnie a jövő kihívásaira, beleértve a terrorizmust és az életfontosságú infrastruktúráinkat és telekommunikációs hálózatainkat a kibertérből fenyegető támadásokat is".

Elemzők korábban gyakran felvetették, hogy Donald Trump mintha kétségbe vonná a NATO létjogosultságát é az 1949-ben életre hívott észak-atlanti szervezet alapvető elveit. Többször is feigyelmeztette a NATO-tagokat - köztük is elsősorban Németországot -, hogy ne csakis az Egyesült Államok anyagi támogatására támaszkodjanak, hanem növeljék meg hozzájárulásukat a szervezet közös költségvetéséhez.

Donald Trump ugyanakkor a sorsdöntőnek ítélt nagy-britanniai választások előtti napokban érkezik az Egyesült Királyság fővárosába. Az amerikai elnökről köztudomású, hogy a Brexit híve és többször is kiállt Boris Johnson kormányfő politikája mellett.

(MTI)